Nasional

Pilihan raya awal tak akan berjalan dengan mudah – PM

PERDANA Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam satu wawancara berkata, tekanan ekonomi global boleh mempercepatkan garis masa untuk Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.

Beliau berkata, sekiranya ekonomi tidak akan berada pada keadaan yang baik, pilihan raya tidak boleh dilengahkan sehingga tahun depan atau ia akan menjadi kesan kepada kerajaan,” katanya kepada Nikkei Asia dan media antarabangsa terpilih lain.

Penggal Parlimen adalah sehingga Julai 2023 tetapi Ismail Sabri memberi amaran bahawa gabungan perang Ukraine, peraturan sempadan China yang ketat kerana dasar sifar-Covid dan risiko kemelesetan Amerika Syarikat (AS) tidak memberi petanda baik untuk Malaysia.

“China adalah rakan dagangan terbesar kita manakala Amerika adalah antara pelabur asing terbesar.

“Jadi apabila ekonomi mereka perlahan, ia secara langsung akan memberi kesan kepada pertumbuhan Malaysia,” kata Perdana Menteri seperti dilaporkan agensi berita Bloomberg.


Ismail Sabri juga menyatakan ekonomi Malaysia adalah antara yang menunjukkan prestasi terbaik di Asean.

“Ia mencatatkan kadar pertumbuhan 8.9% untuk suku kedua yang membawa purata pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) kepada 6.9% untuk separuh pertama,” ujarnya.

Walaupun Perdana Menteri membayangkan kemungkinan untuk membubarkan Parlimen bagi pilihan raya sementara ekonomi agak kukuh, beliau mengakui segala-galanya tidak akan menjadi cerah untuk gabungan pemerintah jika pilihan raya diadakan tidak lama lagi.

“Jika tahun ini pun terdapat banyak isu termasuk kos sara hidup,” kata Ismail Sabri lagi.

Terdapat juga perkara mengenai rayuan terakhir bekas perdana menteri Najib Razak terhadap sabitan rasuah berkaitan skandal 1MDB berbilion dolar.

Pendengaran rayuan Najib di Mahkamah Persekutuan boleh selesai seawal Selasa walaupun mahkamah telah menetapkan tarikh sehingga Khamis.

Mahkamah mungkin memutuskan untuk memuktamadkan kes itu selepas peguam Najib enggan mengemukakan hujah membantah penafian permintaan penangguhan.

Ismail berkata, keputusan mahkamah juga boleh menjejaskan peluang UMNO dalam pilihan raya.

“Kami tidak tahu apakah keputusannya lagi,” katanya.

“Sangat sukar untuk meramalkan keputusan mahkamah, sama ada hukuman itu dikekalkan atau dibatalkan, ia pasti memberi kesan kepada UMNO dan gabungan pemerintah,” jelasnya.

Selama berbulan-bulan, Ismail berada di bawah tekanan yang semakin meningkat dari dalam parti UMNO yang menggesa pilihan raya diadakan awal.

Ditanya sama ada beliau terganggu dengan politik intraparti, Ismail berkata parti itu “dialu-alukan untuk memberi pendapat” tetapi “apa sahaja yang berlaku tidak menjejaskan tumpuan saya dalam melaksanakan tugas saya iaitu mengurus rakyat dan negara.

“Jika saya mudah terganggu dengan apa yang berlaku, jelas kita tidak akan mencapai KDNK 8.9%, mengurangkan kadar pengangguran daripada 4.3% kepada 3.8%, perdagangan kita (pada 2021) melepasi 2 trilion ringgit (USD$445 bilion). Ini adalah pencapaian kami,” katanya. – SM

(Visited 93 times, 1 visits today)

Show More

HASNURUL MOHAMED

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad yang kehilangan kerja.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button