Politik

PH desak pakej rangsangan ekonomi RM45 bilion

PAKATAN Harapan (PH) mendesak supaya diadakan pakej rangsangan baru bernilai RM45 bilion untuk menyelamatkan dan mereformasi ekonomi, dengan alasan usaha sekarang tidak mencukupi untuk menyelamatkan perniagaan yang berjuang untuk terus hidup.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh pemimpin pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, Lim Guan Eng  dan Mohamad Sabu, PKR, DAP dan Amanah mengatakan sepanjang tahun lalu, kebimbangan terhadap iklim politik, ekonomi, kesihatan dan sosial negara telah meningkat.

“Krisis kesihatan merosot lebih jauh. Dari segi per kapita, rakyat Malaysia mencatat yang terburuk di antara negara-negara ASEAN,” kata mereka setelah Malaysia mencatatkan 283,569 kes positif Covid-19 dan 1,056 kematian setakat semalam.

Malah produk domestik kasar menguncup sebanyak 5.6 peratus iaitu lebih buruk daripada yang diramalkan 4.5 peratus dalam anggaran 2021.

“Pengangguran naik hingga 4.8 peratus pada bulan Disember walaupun ada kegiatan ekonomi pada akhir tahun. Kesan ekonomi dirasakan oleh semua pihak, terutama golongan miskin,” kata mereka.


Pada Januari, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan pakej bantuan ekonomi baru bernilai RM15 bilion untuk mengurangkan kesan Covid-19.

Dalam perutusannya yang disiarkan di televisyen, Muhyiddin mengatakan pakej yang diberi nama Permai, atau pakej bantuan ekonomi dan perlindungan rakyat Malaysia, memperkuat inisiatif semasa untuk membantu rakyat Malaysia menangani kesan ekonomi Covid-19.

Sebaliknya PH mengatakan bahawa pemerintah hanya dapat mereformasi ekonomi jika menguruskan wabak Covid-19.

Salah satu caranya adalah dengan meningkatkan perbelanjaan untuk ujian, rawatan dan pengesanan kontak Covid-19.

“Kita masih menguji 50,000 hingga 70,000 sehari, dan dengan sekitar enam peratus kadar kes positif, ujian perlu ditingkatkan  sebanyak lima kali ganda untuk membendung jangkitan semasa,” tambah mereka.

Untuk meningkatkan ujian hingga lima kali selama kira-kira tiga bulan, ia akan menelan belanja RM2 bilion, yang masih rendah berbanding pakej rangsangan ekonomi yang diumumkan, tambahnya.

Semasa perintah kawalan pergerakan (PKP), kluster tempat kerja naik secara drastik, yang mana ini boleh menyebabkan ekonomi semakin lumpuh.

“Kerajaan perlu memberi subsidi sebahagian dari biaya terutama untuk perusahaan yang menggaji pekerja asing dan tinggal di asrama,” kata mereka.

Kenyataan itu juga menggesa Muhyiddin memberikan RM1,000 kepada mereka yang menganggur.

Pada Disember, Muhyiddin telah mengatakan bahawa kerajaan akan meningkatkan bantuan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat kepada orang kurang upaya dari antara RM200 hingga RM300 kepada RM1,000 secepat mungkin.

Mereka juga menambah bahawa industri pelancongan telah kehilangan RM100 bilion pada tahun 2020 dan masih berjuang untuk bertahan kerana wabak tersebut dengan banyak kakitangan kehilangan pekerjaan dan hotel ditutup.

“Sektor lain juga terjejas. Banyak syarikat kehabisan wang setelah satu tahun berjuang di bawah PKP, ” kata mereka

(Visited 48 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button