Ekonomi

Penangguhan bayaran enam bulan pinjaman secara automatik

Bank Negara Malaysia (BNM) malam ini telah mengarahkan penangguhan selama enam bulan secara automatik ke atas semua pinjaman bank – kecuali baki kad kredit – bagi mereka yang terjejas oleh wabak Covid-19.

Dalam satu kenyataan oleh Timbalan Gabenor Bank Pusat, Jessica Chew, BNM berkata langkah itu bagi meringankan aliran tunai perusahaan kecil dan sederhana dan individu yang terkena kesan Covid-19.

“Institusi perbankan akan memberikan moratorium secara automatik ke atas semua pembayaran balik pinjaman / pembiayaan, pokok dan bunga (kecuali baki kad kredit) oleh individu dan peminjam / pelanggan SME selama enam bulan dari 1 April 2020,” kata kenyataan itu.

Moratorium itu adalah antara langkah-langkah tambahan yang diumumkan oleh BNM, yang dikatakan untuk memastikan bahawa “fungsi pengantaraan kewangan sektor kewangan tetap utuh, akses kepada pembiayaan terus tersedia dan institusi perbankan tetap tertumpu pada menyokong ekonomi semasa yang luar biasa keadaan “.

Moratorium secara automatik digunakan untuk pinjaman dan pembiayaan yang tidak tertunggak melebihi 90 hari pada 1 April 2020 dan disebut dalam Ringgit Malaysia.


Bank-bank juga digalakkan untuk melanjutkan moratorium kepada pemain korporat jika mereka telah terbukti menjadi pelaburan yang berdaya maju pada masa lalu.

” Bagi peminjam / pelanggan korporat, institusi perbankan sangat digalakkan untuk memfasilitasi permintaan moratorium atas pembayaran / pembiayaan pinjaman / pembiayaan dengan cara yang akan memungkinkan perusahaan yang berdaya tahan memelihara pekerjaan dan segera melanjutkan kegiatan ekonomi ketika keadaan stabil dan bertambah baik.

“Ini juga mungkin termasuk pertimbangan pembiayaan tambahan yang sesuai untuk menyokong aliran tunai segera dan penjadualan semula dan penyusunan semula kemudahan sedia ada untuk membolehkan masa yang munasabah untuk perniagaan pulih sepenuhnya daripada gangguan semasa,” kata Chew.

BNM telah menugaskan bank-bank untuk memberi pelanggannya maklumat tentang bagaimana pembayaran / pembayaran pembiayaan / bayaran pinjaman yang digantung akan disusun semula dalam tempoh enam bulan dan pilihan yang tersedia bagi mereka untuk meneruskan pembayaran setelah tempohnya berakhir.

Bagi baki kad kredit yang belum dijelaskan, BNM telah mengarahkan institusi perbankan pilihan untuk menukar baki kad kredit mereka ke dalam tempoh pinjaman / pembiayaan jangka panjang tidak lebih daripada tiga tahun dengan kadar faedah / keuntungan berkesan tidak lebih daripada 13 peratus setahun.

Bagi individu yang tidak dapat memenuhi pembayaran mereka selama tiga bulan berturut-turut, bank secara automatik menukar baki kad kredit mereka ke dalam pinjaman berjangka. Tempoh untuk kad kredit akan diperhatikan oleh bank dari 1 April hingga 31 Disember tahun ini.

Institusi perbankan juga boleh memperluas pilihan ini menjelang akhir tahun ini demi kepentingan peminjam dan pelanggan mereka.

Pada masa yang sama, beberapa keperluan pemberian pinjaman dan pembiayaan telah diliberalisasikan untuk menyokong aktiviti tersebut oleh institusi perbankan.

Ini termasuk syarat-syarat pemberian pinjaman dan pembiayaan kepada sektor hartanah yang luas serta pemberian pinjaman dan pembiayaan untuk pembelian saham dan unit amanah saham yang telah diangkat dengan serta-merta.

Had pendedahan kepada rakan niaga yang dihubungkan dengan TNB, Petronas dan Telekom telah meningkat sementara kepada 35 peratus daripada 25 peratus daripada jumlah modal institusi perbankan.

Walau bagaimanapun, ini masih tertakluk kepada yang berikut: had yang lebih tinggi hanya terpakai bagi pendedahan yang diperoleh sehingga 31 Disember, 2021; dan institusi perbankan mesti mengurangkan pendedahan yang melebihi 25 peratus daripada jumlah modal pada 31 Disember, 2022.

Bank yang mengambil kesempatan daripada liberalisasi masih perlu memastikan penilaian risiko yang sesuai dan pemantauan dan penilaian bebas terhadap pendedahan selaras dengan jangkaan dasar Risiko Kredit.

Pada masa yang sama, sepanjang tempoh enam bulan bank juga dibenarkan untuk menarik balik penimbal pemuliharaan modal sebanyak 2.5 peratus, beroperasi di bawah nisbah liputan kecairan minimum (LCR) sebanyak 100 peratus dan mengurangkan rizab pengawalseliaan yang diadakan terhadap kerugian yang dijangkakan 0 peratus.

“Institusi perbankan akan diberi waktu yang munasabah untuk membangun kembali tabung mereka setelah 31 Disember, 2020. Pada masa ini, BNM mengharapkan bahawa, dengan ketertiban kesihatan masyarakat dan kondisi ekonomi yang membaik kemudian, institusi perbankan sepatutnya berada dalam posisi untuk mengembalikan penampan mereka kepada keperluan pengawalseliaan minimum menjelang 30 September, 2021.

“BNM akan menyemak garis masa ini jika jangkaan semasa berubah secara material. BNM juga akan menimbangkan sejauh mana institusi perbankan individu menurunkan penimbal kecairan mereka.

“Di mana BNM menilai risiko kecairan institusi perbankan individu meningkat dengan ketara kerana tahap yang lebih rendah daripada yang dijangkakan-LCR, BNM boleh menundukkan institusi tersebut untuk memantau secara lebih dekat dan / atau memerlukan institusi untuk memulihkan penampan mudah tunai dengan lebih cepat kepada tahap yang boleh diterima, “kata Chew.

Untuk membolehkan institusi perbankan menumpukan usaha mereka kepada pelanggan mereka, bank pusat juga telah berjanji pada masa ini untuk menangguhkan sebarang permintaan laporan statistik baru yang menghalang mereka yang memerlukan untuk menangani kesan Covid-19.

Antara usaha lain untuk meringankan kesulitan yang dihadapi oleh sektor perbankan, BNM juga akan memperluas tempoh masa untuk penyerahan pengawalseliaan dan pengawalseliaan termasuk keputusan ujian tekanan untuk tempoh sehingga 30 Jun serta aplikasi pengawalseliaan yang terjejas oleh perintah kawalan pergerakan.

Penguatkuasaan tidak mematuhi juga telah digantung untuk jangka masa.

(Visited 131 times, 2 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button