Ekonomi

BNM mengekalkan OPR pada 1.75%, seperti yang dijangkakan

Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) Bank Negara Malaysia memutuskan untuk mengekalkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) pada 1.75% pada mesyuarat kedua tahun ini.

Dalam satu kenyataan hari ini, bank pusat mengatakan pemulihan ekonomi global terus menguat, terutama di ekonomi utama, disokong oleh peningkatan dalam aktiviti pembuatan dan perdagangan, walaupun segi kadar mungkin berbeza di setiap negara.

BNM berkata, pelaksanaan pemberian vaksin dalam bulan mendatang juga dijangka akan meningkatkan sentimen.

Bagaimanapun, bank pusat itu mengingatkan, risiko penurunan terhadap prospek masih wujud, terutama apabila ketidakpastian yang berterusan mengenai dinamik pandemik dan potensi cabaran yang mungkin mempengaruhi pemberian vaksin di peringkat global dan domestik.

bank


Ia berkata, sejajar dengan penilaian sebelum ini, purata inflasi keseluruhan dijangka negatif pada 2020, terutama berikutan harga minyak global yang jauh lebih rendah.

“Bagi 2021, purata inflasi keseluruhan dijangka lebih tinggi, terutama disebabkan oleh kenaikan harga minyak global. Inflasi asas dijangka terus reda di tengah-tengah lebihan kapasiti yang berterusan dalam ekonomi. Bagaimanapun, prospek akan bergantung kepada perkembangan harga minyak dan komoditi global,” katanya.

MPC menyifatkan pendirian dasar monetari adalah wajar dan akomodatif. Dengan ketidakpastian menyelubungi pandemik, pendirian dasar monetari menuju ke depan akan ditentukan oleh data dan maklumat baharu dan implikasinya terhadap prospek keseluruhan inflasi dan pertumbuhan domestik.

Bank pusat akan kekal komited untuk menggunakan alat-alat dasarnya yang bersesuaian bagi mewujudkan keadaan yang menyokong pemulihan ekonomi yang berterusan.

(Visited 87 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button