Ekonomi

Northport catat jumlah kontena yang tinggi tahun lepas

NORTHPORT (Malaysia) Bhd MMC Corp Bhd mencatat jumlah kontena tinggi sepanjang masa dalam setahun selepas menunaikan kotak unit bersamaan 3,305,765 kaki (TEU) daripada kapal Interasia Horizon pada 30 Disember 2021, melepasi rekod sebelumnya yang ditetapkan pada 2010.

Tempoh kendalian pelabuhan setakat ini adalah 20.7 peratus lebih tinggi daripada kendalian pada tahun 2020.

Northport berkata dalam satu kenyataan hari ini, pandemik Covid-19 dan penutupan yang akan berlaku di seluruh dunia pada tahun 2021 membawa kepada kesan yang ketara terhadap aktiviti ekonomi dan perdagangan global.

Pengendali pelabuhan Malaysia tidak terkecuali daripada kesan gangguan kepada rantaian bekalan global, yang menyaksikan pelabuhan utama menutup operasi atau menghadapi kelewatan kapal yang sangat panjang.

Walau bagaimanapun, usaha untuk meningkatkan kecekapan operasi dan produktiviti Northport membantu mengurangkan kesan gangguan.

Ketua Pegawai Eksekutif Northport, Datuk Azman Shah Mohd Yusof berkata, ia memulakan program “Mencipta Semula Northport” selepas pengambilalihan pengendali pelabuhan MMC pada 2016 yang memacu peralihan strategik ke arah menjadi pintu masuk tempatan dan hab intra-Asia, mengoptimumkan kos operasi, menggantikan peralatan lama, meningkatkan kemudahan dan meningkatkan perkhidmatan dan produktiviti.

Azman berkata, cabaran besar datang pada awal tahun 2021 apabila mengalami kesesakan teruk di kawasan kontenanya kerana bilangan panggilan kapal yang tinggi, dan pelepasan kontena dari kapal yang melebihi muatan.

Seperti kebanyakan pelabuhan lain, ia menghadapi masalah dengan kontena transhipment yang terlalu lama, yang menjadi masalah besar kerana pelabuhan lain sama ada ditutup atau mereka sendiri menghadapi kesesakan berat, katanya.

Walau bagaimanapun, Northport cepat bertindak balas terhadap isu ini dengan rancangan tindakan untuk mengurangkan kesesakan. Langkah-langkah ini terbukti berkesan apabila operasi pelabuhan pulih dalam masa kurang dari satu bulan.

“Pemain industri pelabuhan dan logistik berkumpul dan melakukan bahagian mereka dibantu oleh agensi kerajaan, dan diketuai oleh Lembaga Pelabuhan Klang, untuk membawa sedikit keterlibatan kepada operasi Pelabuhan Klang,” kata Azman.

Kemudian, Klang mendapati dirinya berada di sifar tanah banjir pada pertengahan Disember, yang menjejaskan lebih daripada 500 pekerja Northport.

“Tenaga kerja kami terjejas teruk akibat banjir kilat. Walaupun pelabuhan kami tidak terjejas teruk akibat banjir, kebanyakan kakitangan kami tidak dapat datang bekerja kerana jalan masuk ke pelabuhan ditutup kerana banjir,” kata Ketua Pegawai Eksekutif itu lagi.

Azman mengucapkan terima kasih kepada pelabuhan kakaknya, Pelabuhan Pulau Pinang dan Pelabuhan Tanjung Pelepas, yang menghantar kakitangan mereka untuk membantu pada masa yang memerlukan.

“Dalam masa seminggu, kami kembali kepada normal lagi. Kami mengakhiri tahun ini dengan memecahkan rekod lama, dalam menghadapi kesukaran, terhadap semua kemungkinan, semuanya kerana kerja berpasukan,” ujarnya.

Melangkah ke hadapan, kumpulan itu, kata Azman, optimistik terhadap prospek untuk 2022 dalam menghadapi prospek ekonomi yang tidak menentu, dengan gelombang baru Covid-19 yang disebabkan oleh varian Omicron yang sudah menjejaskan banyak negara. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button