Politik

Najib ‘bantu’ Wan Saiful senaraikan masalah ditinggal pentadbirannya

BEKAS Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak membantu Ketua Penerangan Bersatu Datuk Wan Saiful Wan Jan menyenaraikan beberapa ‘masalah’ yang ditinggalkan kerajaan di bawah pentabirannya.

Senarai ‘masalah’ tersebut dibuat Najib selepas Wan Saiful dalam satu kenyataan meminta rakyat supaya jangan lupa masalah yang ditinggalkan Najib ketika mentadbir Malaysia.

“Masalah yang ditinggalkan Najib termasuk naikkan kekayaan negara sebanyak RM1.2 trilion dari RM800 bilion pada akhir tahun 2008 ke RM2 trilion pada akhir tahun 2017 supaya kerajaan PN boleh belanja RM600 bilion untuk mengaku prihatin sehingga PM8 sendiri kata Malaysia tak ada banyak duit lagi.

“Siapa yang tinggalkan kekayaan itu bagi kerajaan PN belanja RM600 bilion? Guan Eng ke? Atau kerajaan PN menabung dari kecil?

“Masalah yang ditinggalkan Najib juga ialah rizab tunai Petronas sebanyak RM171 bilion yang dinaikkan dari RM30 bilion supaya PH dan PN boleh jarah lebih seratus bilion dalam tempoh masa tak sampai 3 tahun.


“Masalah yang ditinggalkan Najib termasuk aset bersih Khazanah yang dinaikkan dari RM32 bilion ke RM116 bilion supaya kerajaan PH dan PN boleh jual aset secara lambak.

“Ini termasuk penjualan sepenuhnya Silterra yang dipulihkan keuntungan masa Najib pada harga cuma RM270 juta oleh kerajaan PN dalam tempoh Darurat ini pada ketika industri semikonduktor dunia meletop naik walaupun kerajaan telah melabur berbilion-bilion dalam Siltera dan kos gantian untuk bina kilang semikonduktor baru sekurang-kurangnya AS$1 bilion.

“Masalah yang ditinggalkan Najib juga termasuk dana Kumpulan Wang Amanah Negara  (KWAN) yang dinaikkan dari RM4.3 bilion ke RM16.9 bilion masa Najib supaya kerajaan PN boleh korek RM5 bilion hari ini.

“Masalah yang ditinggalkan Najib juga ialah ekonomi yang mantap dengan pelaburan asing antara paling tinggi dalam ASEAN, dividen dan hibah tinggi dengan sistem bantuan yang diperkenalkan dan dinaikkan setiap tahun secara konsisten sepanjang 9 tahun Najib, stock market pada tahap paling tinggi dalam sejarah yang kemudiannya dijahanamkan kerajaan PH dan kerajaan PN menjadi antara paling teruk dalam dunia dan pelaburan asing paling teruk dalam ASEAN,” kata Najib.

Beliau meminta supaya Wan Saiful menafikan ‘masalah-masalah’ yang ditinggalkannya itu.

Najib juga meminta Wan Saiful supaya menamakan parti dan Perdana Menteri dari parti mana dalam kerajaan Pakatan Harapan dan Perikatan Nasional semasa kerosakan ekonomi berlaku sejak Pilihan Raya Umum ke-14 lalu.-SM

 

(Visited 176 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button