Nasional

Malaysia, Indonesia, Brunei seru masyarakat dunia komited lindungi kedaulatan Palestin

MALAYSIA, Indonesia dan Brunei dalam kenyataan bersama menyeru masyarakat internasional untuk tetap tegas melindungi kedaulatan Palestin seperti ditetapkan sempadan negara berkenaan pada tahun 1967.

Kenyataan bersama Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Presiden Joko Widodo dan Sultan Sultan Hassanal Bolkiah itu turut mengecam sekeras-kerasnya pencerobohan yang dilakukan oleh Israel.

Tindakan ganas itu juga telah menyebabkan orang awam termasuk wanita dan kanak-kanak terkorban, tambah kenyataan berkenaan.

” Kami juga sangat prihatin dengan pengembangan penempatan haram; dan pembongkaran dan penyitaan struktur milik Palestin di seluruh Tebing Barat yang dijajah, termasuk Jerusalem Timur.

“Kami juga mengutuk pelanggaran undang-undang antarabangsa secara terang-terangan, termasuk undang-undang kemanusiaan dan hak asasi manusia, yang dilakukan oleh Israel, Kuasa Penjajah, melalui dasar yang tidak berperikemanusiaan, kolonial dan apartheid terhadap rakyat Palestin di Wilayah Palestin yang diduduki, dan oleh itu menyeru agar segera dan tindakan kolektif yang bertanggungjawab untuk memastikan pertanggungjawaban yang diperlukan untuk pelanggaran tersebut,” kata kenyataan itu.


Semua pihak, kata kenyataan itu, perlu menahan diri secara maksimum, menghentikan serangan terhadap orang awam, untuk mengambil langkah-langkah dalam mengurangi situasi dan menegakkan undang-undang dan ketertiban antarabangsa.

“Kami mendesak kedua-dua pihak untuk menerima kehadiran internasional sementara di Kota Al-Quds, untuk memantau proses menghentikan pertempuran di Wilayah Pendudukan Palestin.

“Kami juga mendesak Majlis Keselamatan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk bertindak segera dan mengambil semua langkah yang mungkin untuk menjamin keselamatan dan perlindungan orang awam Palestin di seluruh Wilayah Palestin yang diduduki, dengan mengingat masyarakat antarabangsa, dan Majlis Keselamatan PBB, khususnya, telah tanggungjawab menghentikan semua keganasan, dan memenuhi kewajibannya menegakkan keamanan antarabangsa,” tambah kenyataan itu.

Ketiga-tiga pemimpin juga meminta Perhimpunan Agung Bangsa-Bangsa Bersatu untuk mengadakan sesi darurat untuk mengatasi perkembangan serius dan membuat Resolusi Bersatu untuk Damai dengan tujuan untuk menghentikan kekejaman yang dilakukan terhadap rakyat Palestin.

Pemimpin terbabit turut mengulangi solidariti dan komitmen bersama-sama rakyat Palestin, termasuk hak mereka untuk menentukan nasib sendiri, dan pembentukan Negara Palestin yang merdeka dan berdaulat.

“Kami bersedia untuk menyokong usaha antarabangsa yang bertujuan untuk mencapai keamanan yang komprehensif, adil, dan berkekalan di Timur Tengah berdasarkan Resolusi PBB dan undang-undang antarabangsa yang berkaitan, termasuk undang-undang kemanusiaan,” kata kenyataan itu.

(Visited 225 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button