Ekonomi

Malaysia catat pertumbuhan ekonomi 5.6 peratus suku pertama

EKONOMI Malaysia menunjukkan perkembangan memberangsangkan  pada tahun ini dengan mencatatkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) suku pertama sebanyak 5.6 peratus, kata Bank Negara Malaysia (BNM) hari ini.

BNM berkata KDNK negara berkembang sebanyak 0.9 peratus berbanding suku sebelumnya mengikut asas pelarasan musim.

Ekonomi Malaysia berkembang pada kadar tujuh peratus tahun ke tahun (y-o-y) pada suku keempat 2022, yang membawa pertumbuhan KDNK tahunan untuk 2022 kepada 8.7 peratus yo-y.

“Selaras dengan persekitaran kos yang semakin berkurangan, inflasi utama adalah lebih rendah, pada purata 3.6 peratus pada suku tersebut berbanding 3.9 peratus pada suku keempat tahun lepas,” kata Gabenor BNM Tan Sri Nor Shamsiah Yunus.

Penyederhanaan itu didorong oleh penurunan harga bekalan, khususnya petrol RON97, yang menurut Shamsiah menyumbang kepada dua pertiga daripada penurunan pada suku pertama.


Sementara itu, inflasi teras menyederhana kepada 3.9 peratus, masih melebihi purata sejarah 2.0 peratus.

Kedua-dua tajuk utama dan inflasi teras diunjurkan kepada purata antara 2.8 peratus dan 3.8 peratus tahun ini dengan risiko condong kepada menaik.

Penunjuk ekonomi semasa menunjukkan bahawa ekonomi telah pulih ke tahap yang lebih kukuh daripada tahap pra-Covid-19, menggambarkan gambaran optimistik untuk sepanjang tahun ini.

Pertumbuhan pada suku pertama disokong oleh perbelanjaan dan pelaburan sektor swasta yang tinggi, serta prestasi kukuh sektor perkhidmatan dan pembuatan, pasaran buruh, pemulihan aktiviti pelancongan dan projek infrastruktur awam yang sedang berjalan.

Bagaimanapun, bank pusat itu berkata ekonomi masih tertakluk kepada risiko berkaitan perkembangan luaran seperti pertumbuhan global yang lebih lemah yang boleh menyebabkan harga komoditi yang lemah.

Eksport negara merosot dengan ketara pada Q1 2023, mencatatkan pertumbuhan 2.8 peratus berbanding 11.8 peratus pada suku sebelumnya.

Penyederhanaan dalam permintaan luar menyaksikan lebihan akaun semasa Malaysia merosot 84 peratus kepada RM4.3 bilion berbanding RM27.5 bilion pada suku sebelumnya.

Di samping itu, pendapatan primer mencatatkan defisit yang lebih besar pada suku tersebut disebabkan oleh pendapatan pelaburan yang lebih rendah daripada pelaburan di luar negara.

Pelaburan langsung asing mencatat aliran masuk bersih RM12 bilion pada suku tersebut daripada pendapatan dilabur semula, dan suntikan ekuiti yang berterusan.

Ini terutamanya datang dari Mauritius, Switzerland dan Hong Kong, dan sebahagian besarnya disalurkan ke dalam subsektor perkhidmatan kewangan, serta perlombongan dan pembuatan. – SM

(Visited 67 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button