Ekonomi

Bursa dibuka tinggi pagi ini

BURSA Malaysia positif pagi ini apabila dibuka lebih tinggi berikutan minat beli yang rendah pada saham berwajaran tinggi terpilih, yang diketuai oleh CIMB Group Holdings Bhd dan Public Bank Bhd.

Pada pukul 9.07 pagi, penanda aras FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) naik 2.94 mata kepada 1,517.89, dari penutup Khamis pada 1,514.95.

Indeks dibuka 2.28 mata lebih tinggi pada 1,517.23.

Kaunter untung sedikit mengatasi 198 berbanding 168, sementara 236 kaunter tidak berubah, 1,606 tidak diniagakan dan tujuh yang lain digantung.

Jumlah dagangan berjumlah 279.18 juta unit bernilai RM92.68 juta.

Penganalisis percaya bahawa faktor seperti gambaran yang lebih jelas di depan politik, prosedur operasi standard (SOP) yang lebih santai di negeri Fasa Satu di bawah Rancangan Pemulihan Nasional (NRP) serta musim pelaporan pendapatan korporat dapat meningkatkan minat perdagangan dalam bursa tempatan.

Walaupun begitu, risiko penurunan termasuk kadar jangkitan harian Covid-19 yang tinggi serta penurunan harga minyak mentah.

Selain itu, harga minyak sawit mentah (CPO) telah merosot di bawah paras RM4,500.

Pelabur mungkin fokus pada sektor yang bertemaakn pemulihan seperti pengguna serta pengangkutan dan logistik, berikutan kelonggaran selanjutnya mengenai SOP di Fasa Satu negeri mulai hari ini.

“Sementara itu, mengingat musim pelaporan yang akan datang, pedagang mungkin mencari sektor teknologi, penjagaan kesihatan dan perkebunan,” kata Malacca Securities.

Di kalangan saham berwajaran tinggi, CIMB naik empat sen kepada RM4.64, Public Bank naik dua sen kepada RM3.93, Malayan Banking Bhd menambah tiga sen kepada RM8.12, Kuala Lumpur Kepong Bhd naik 18 sen kepada RM20.18, Petronas Chemicals Group Bhd tidak berubah pada RM7.97 dan Tenaga Nasional Bhd turun dua sen kepada RM9.88.

(Visited 65 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button