Nasionalpilihan

Sokongan PN kepada Ismail Sabri adalah sah

SOKONGAN Pakatan Nasional kepada Datuk Seri Ismail Sabri sebenarnya adalah sah kerana Menteri yang bakal dilantik mestilah bebas daripada pertuduhan jenayah.
Ketua Setiausaha Sulit kepada Perdana Menteri caretaker, Datuk Marzuki Mohamad berkata, kedua, kerajaan PN mesti terus hormat prinsip pengasingan kuasa, kebebasan badan kehakiman dan Raja Berperlembagaan.
“Antara sumpah jawatan PM ialah mesti berikrar untuk junjung Perlembagaan. Pengasingan kuasa dan kebebasan badan kehakiman adalah sebahagian daripada peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan yang mesti dijunjung oleh mana-mana PM yang dilantik.
“Sebelum Jemaah Menteri dilantik, proses vetting akan dibuat untuk memastikan bakal Menteri tidak ada rekod jenayah, bebas rasuah, tidak ada rekod sangkut bayaran cukai LHDN dan bukan seorang yang bankrap. Ini selari dengan syarat PN. Ia bukan perkara luar biasa. Kalau tak buat itu luar biasa,” katanya.
Menurut Marzuki, Tun Mahathir dilantik sebagai PM 7 atas syarat dia melantik DS Wan Azizah sebagai TPM dan kemudiannya menyerahkan jawatan PM kepada DS Anwar Ibrahim.
Jelasnya, satu dunia tahu syarat ini yang ditandatangan on the dotted lines oleh semua ketua parti PH sebelum PRU 14. Tun M dilantik sebagai PM7 atas syarat ini dan pelantikannya adalah sah.
“Saya cari dalam Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan perkataan “unconditional confidence of the majority” atau kepercayaan majoriti tanpa syarat. Saya tak jumpa perkataan “unconditional”.
“Yang saya jumpa hanyalah perkataan “confidence of the majority” atau kepercayaan majoriti.
Jadi, janganlah kita suka-suka tambah perkara yang tiada dalam Perlembagaan,” jelasnya.
Semalam, bekas pengerusi Majlis Peguam, Ambiga Sreenevasan menyatakan bahawa sokongan bersyarat PN kepada Ismail Sabri untuk dilantik sebagai Perdana Menteri tidak boleh dianggap sah.

“Sokongan bersyarat oleh (PN) tidak boleh dikira sebagai sokongan. Bagaimana kerajaan boleh stabil jika syarat untuk mendapat sokongan tidak dipenuhi?” katanya. -SM

(Visited 423 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button