EkonomiTeknologi

Malaysia Airlines menggunakan AI untuk memperkukuh keputusan komersial

Malaysia Airlines (MAB) telah menjalin kerjasama startegik dengan ReveMAX untuk menerapkan sistem penyelesaian maksimum pendapatan syarikat penerbangan serta meningkatkan dan memperkuat proses pembuatan keputusan dan perniagaan komersialnya dengan menggunakan platform Penyelesaian Memaksimumkan Pendapatan Syartikat Penerbangan (ARMS).

ReveMAX adalah pembekal platform kecerdasan perniagaan dan sokongan keputusan untuk syarikat penerbangan. Penyelesaian memaksimumkan pendapatan syarikat penerbangannya dikuasakan oleh Kecerdasan Buatan (AI) dan Pembelajaran Mesin (ML), platform tersebut menawarkan kecerdasan ramalan dan preskriptif, menghubungkan jabatan penerbangan yang berbeza dan membantu MAB dalam membuat keputusan strategik yang lebih bijak dengan tujuan keuntungan dan memastikan keadaan kewangan organisasi yang stabil secara berterusan.

Menurut MAB, perkongsian itu membolehkan ReveMAX membawa penyelesaian inovatif ARMS dengan memberikannya gambaran menyeluruh mengenai ekosistem perolehan dan kos syarikat penerbangan melalui Platform Sokongan Keputusan Strategik (SDSP) pertama seumpanya di dunia. Sistem ini juga membolehkan kakitangan syarikat penerbangan melihat pandangan 360 darjah mengenai status semasa syarikat penerbangan mereka dan membuat keputusan segera dengan data yang berdasarkan fakta.

-Gambar TWITTER MALAYSIA AIRLINES

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Malaysia Airlines Bhd, Kapten Izham Ismail, berkata dalam setahun berdepan pandemik COVID-19, pihaknya melihat pentingnya memiliki perniagaan kukuh dan mampan, dibina berdasarkan asas digitalisasi yang membolehkan perniagaan beroperasi dengan secekap mungkin.

Beliau berkata, Malaysia Airlines gembira dapat bekerjasama dengan ReveMAX dan akan dibantu oleh ARMS untuk mewujudkan ketangkasan dalam memaksimumkan pendapatan dan mengoptimumkan kos dengan standard dan ketelusan di semua jabatan yang berkaitan.

“Kerjasama ini menawarkan sokongan kukuh yang tidak pernah terjadi sebelumnya terhadap kepercayaan dan teras perniagaan Malaysia Airlines. Kami tidak sabar untuk meningkatkan pengalaman pelanggan dengan penawaran yang khusus secara peribadi.

“Bersama integrasi sistem dalaman yang lain, kami dapat automasi sepenuhnya perubahan proses dan mencetuskan pelaksanaan dengan campur tangan manual yang terhad,” katanya lagi dalam satu kenyataan.

Ketua Pegawai Eksekutif ReveMAX, Nayeem Ekbal, pula berkata ReveMAX Solution menggunakan AI dan ML untuk mewujudkan pendekatan penjanaan digital bagi menyokong sistem terbuka dan bersambung di seluruh enterpris.

Beliau berkata, ia meliputi integrasi dengan sumber data lain dan aplikasi dalam organisasi. “Kami bekerjasama dengan rakan kongsi untuk melihat proses yang lancar dan membawa ketangkasan serta ketelusan ke dalam keseluruhan proses membuat keputusan dan kitaran pengurusan yang strategik. Kami berbangga dapat bekerjasama dengan Malaysia Airlines dan menjadi sebahagian daripada visi Transformasi Digital mereka,”

-Gambar FACEBOOK MALAYSIA AIRLINES

Dalam perkembangan berasingan, syarikat induk MAB, Malaysian Aviation Group, melancarkan MAG Sustainability Blueprint pada bulan April lalu, bertujuan untuk mempromosikan pembangunan sosio-ekonomi dan mencapai pelepasan karbon sifar menjelang tahun 2050. MAG berusaha untuk mengintegrasikan kemampanan dengan meminimumkan kesan persekitaran, meningkatkan secara positif melalui komuniti yang menjalankan operasi, memastikan pematuhan keselamatan organisasi dan mendorong keuntungan.

Dengan sejumlah 66 inisiatif yang sudah ada dalam pelbagai fasa pelaksanaan dalam bidang fokus utama, iaitu ekonomi, tadbir urus, keselamatan, sekuriti, alam sekitar dan sosial, MAG mengatakan pelan itu juga akan berfungsi sebagai pemacu untuk mempercepat dan menyokong inisiatif ini pada masa depan. – SM

(Visited 510 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button