Nasional

Lynas tidak dibenar hasilkan sisa radioaktif di negara ini

KERAJAAN mengeluar perintah larangan untuk Lynas Rare Earths Ltd (Lynas) menjalankan sebarang aktiviti yang menghasilkan sisa radioaktif di negara ini selepas Julai 2023.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Chang Li Kang berkata keputusan itu dibuat selepas permintaan kilang memproses nadir bumi itu untuk menggugurkan empat syarat berkaitan aktiviti projeknya ditolak.

“Sementara mendapat lanjutan lesen selama 3 tahun, Lynas perlu mematuhi syarat yang telah dikenakan sejak Mac 2020 supaya aktiviti C&L yang menghasilkan sisa radioaktif akan dijalankan di Australia dan tiada aktiviti C&L dilakukan di Lynas Advanced Material Plant (LAMP) di Gebeng, Pahang selepas bulan Julai 2023.

“Aktiviti lain yang tidak melibatkan penghasilan sisa radioaktif dibenarkan untuk terus beroperasi. Dalam erti kata lain, tiada lagi sisa radioaktif tambahan daripada Lynas selepas bulan Julai 2023,” katanya.

Menurut Lih Kang lagi, perkara itu dimaklumkan secara rasmi oleh Lembaga Pelesenan Tenaga Atom kepada Lynas Sdn Bhd pada 13 Februari lalu.


Sejak beroperasi di Malaysia pada tahun 2012, Lynas telah menghasilkan kira-kira 1.08 juta metrik tan sisa radioaktif (residu WLP). Jumlah sisa ini dijangka akan mencecah 1.2 juta metrik tan sehingga Julai 2023.

Sementara itu kata Lih Kang, kerajaan komited dalam mewujudkan persekitaran mesra perniagaan dan memahami kepentingan industri nadir bumi namun tidak membenarkan sisa radioaktif dihasilkan di negara ini. – SM

(Visited 76 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button