Nasional

Lelaki bakar kereta selepas seminggu isteri tidak pulang

SEORANG lelaki yang tidak puas hati dengan tindakan isterinya yang tidak pulang ke rumah sejak lebih seminggu telah bertindak membakar kereta milik saudaranya.

Pemilik kereta itu seorang lelaki berusia 22 berada di rumahnya di sepanjang Jalan Indah 4/1 di Taman Bukit Indah, Johor Bahru apabila terdengar bunyi penggera keretanya sekitar pukul 6.30 petang semalam.

“Ketika mangsa pergi untuk melihat apa yang sedang terjadi, dia melihat ada kebakaran di sebelah kiri keretanya dan segera berusaha memadamkannya.

“Namun, api merebak terlalu cepat sehingga mangsa memanggil pihak Bomba dan Penyelamat untuk meminta bantuan,” katanya Ketua Polis Daerah Iskandar Puteri, Asisten Komisioner Dzulkhairi Mukhtar hari ini.

Dzulkhairi menambahkan, kebakaran, yang hampir memusnah kereta, dipadamkan oleh anggota bomba dan mangsa, yang mengenali suspek, kemudian memberitahu polis mengenai kejadian itu.


Katanya, berdasarkan maklumat yang diberikan oleh mangsa, polis dapat mengesan dan menangkap suspek berusia 47 tahun di Jalan Indah 5/5, yang berjarak kurang dari satu kilometer dari tempat kejadian.

“Siasatan awal mendapati suspek mengaku melakukan perbuatan itu kerana dia tidak berpuas hati dengan isterinya yang tidak pulang sejak 1 Mac berikutan perbalahan,” katanya, sambil menambah bahawa isteri suspek tinggal di rumah mangsa.

Dzulkhairi juga mengatakan bahawa pemeriksaan terhadap suspek mendapati dia mempunyai satu rekod jenayah lampau.

Beliau menambah bahawa kes itu disiasat di bawah Seksyen 435 Kanun Keseksaan, sementara suspek akan dihadapkan ke mahkamah untuk tujuan reman untuk membantu siasatan.

(Visited 293 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button