Nasional

Jabatan Kesihatan Kedah mohon maaf tangguhkan pembedahan tiga kali

Jabatan Kesihatan Kedah telah mengeluarkan permohonan maaf secara rasmi kepada seorang pesakit yang pembedahannya di Hospital Kulim telah ditangguhkan tiga kali.

Pengarah Kesihatan Negeri, Dr Othman Warijo, berkata pihaknya mengakui kesukaran yang dihadapi pesakit berikutan kelewatan pembedahannya dan menjanjikan perkhidmatan yang ditambah baik pada masa hadapan.

“Pihak jabatan ingin memohon maaf kepada pesakit dan keluarganya berikutan masalah yang berlaku.

“Jabatan Kesihatan Negeri Kedah dan Hospital Kulim meneruskan siasatan bagi mengenal pasti punca kejadian.

“Langkah penambahbaikan yang berkesan akan diambil bagi memastikan isu serupa tidak berulang dan proses pelantikan untuk pembedahan menjadi lebih cekap dan mesra pelanggan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Othman berkata siasatan segera dijalankan berikutan aduan mengenai pembedahan pesakit yang telah ditangguhkan tiga kali di Hospital Kulim.

“Siasatan awal mendapati aduan dibuat mengenai seorang pesakit lelaki yang mengalami masalah benjolan di bahu.

“Aduan itu dibuat menerusi Facebook oleh kakak pesakit yang meluahkan rasa kecewanya berhubung keadaan abangnya pada 23 Ogos lalu.

“Nama pesakit dimasukkan dalam senarai pembedahan elektif di hospital tetapi pembedahannya ditangguhkan beberapa kali bagi memberi laluan kepada kes-kes kecemasan,” tambahnya.

Tambahnya, pihak pengurusan Hospital Kulim telah menghubungi pengadu melalui telefon dan menjelaskan situasi sebenar di sebalik kelewatan itu.

“Pengadu mendapat penjelasan menyeluruh dan bersetuju memadamkan siaran (media sosial) berkenaan.

“Hospital Kulim merupakan hospital pakar utama dengan tiga bilik bedah.

“Dalam tempoh pemulihan perkhidmatan sekarang, kes yang memerlukan pembedahan segera dan kecemasan seperti yang berkaitan dengan trauma, kanser, dan pembedahan Caesarean, serta kes tertunda dalam tempoh pandemik, akan diberi keutamaan berbanding kes lain,” katanya

 

(Visited 229 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button