Nasional

Lebih 60% pesakit Covid-19 mempunyai simptom jangka panjang – Khairy Jamaluddin

PREVALENS simptom jangka panjang oleh individu yang telah pulih daripada Covid-19 adalah melebihi 60%, kata menteri kesihatan Khairy Jamaluddin.

Beliau berkata kadar prevalens Covid-19 Panjang bagi mereka yang pulih daripada Covid-19 Kategori 4 dan 5 adalah pada 65.1%.

“Daripada jumlah ini, 61.2% telah mengalami lebih daripada dua simptom jangka panjang,” katanya dalam satu kenyataan.

Gejala Long Covid termasuk keletihan, batuk, kesukaran bernafas, sakit sendi dan otot, kabus otak, lesi kulit dan kebimbangan.

Bagi membantu mereka yang menghidap Long Covid, Khairy berkata kementerian kesihatan menggunakan ubat rehabilitatif untuk meningkatkan fungsi mereka melalui diagnosis, penjagaan kesihatan, mengurangkan hilang upaya serta pencegahan komplikasi.


“Sejak April, seramai 2,798 pesakit telah menjalani rawatan pesakit dalam perubatan rehabilitatif bagi Long Covid manakala 6,432 pesakit menerima rawatan pesakit luar perubatan pemulihan di fasiliti kementerian kesihatan.

“Sebanyak 30% hingga 40% pesakit Long Covid telah dapat kembali bekerja dalam tempoh tiga bulan, manakala 60% hingga 70% boleh kembali bekerja dalam tempoh enam bulan selepas dijangkiti Covid-19,” katanya.

Khairy juga menegaskan bahawa kementerian akan terus menambah lebih banyak sumber dan peralatan untuk merawat dan memulihkan kes Long Covid sebagai sebahagian daripada strategi untuk melindungi dan merawat mereka yang berisiko tinggi dijangkiti virus itu.

(Visited 31 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button