Nasional

Laporan penderaan pembantu rumah hentikan MoU dengan Indonesia, Kemboja

PETALING JAYA: Memuktamadkan memorandum persefahaman (MoU) mengenai pengambilan pembantu rumah antara Malaysia dan dua negara sumber Indonesia dan Kemboja telah ditangguhkan kerana beberapa kes penderaan pembantu rumah di negara ini.

Menteri Sumber Manusia M Saravanan, yang mendedahkan perkara itu hari ini, berkata layanan buruk terhadap pembantu rumah adalah punca utama MoU dengan Indonesia tidak diperbaharui sejak 2016, dan kelewatan untuk memuktamadkan perjanjian baharu yang akan ditandatangani pada Februari. .

“Walaupun kes ini adalah insiden terpencil, ia telah mencemarkan imej dan nama baik negara serta menjejaskan usaha memuktamadkan MoU dengan kedua-dua negara ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sehubungan itu, beliau memberi amaran bahawa majikan yang ingkar akan disenaraihitamkan dan tidak akan dibenarkan mengambil pembantu rumah asing lagi pada masa akan datang, sambil menambah bahawa kerajaan tidak akan berkompromi dalam isu ini.

“Majikan yang tidak membayar gaji atau mengambil kesempatan terhadap pembantu rumah asing akan disenaraihitamkan dan dihentikan daripada menggaji pembantu rumah asing lagi pada masa akan datang,” katanya.


Saravanan berkata ketika ini terdapat 86,084 pembantu rumah asing di negara ini dengan kebanyakannya dari Indonesia (59,605) diikuti Filipina (22,803), Vietnam (1,031) dan Kemboja (976) antara lain.

Beliau juga berkata terdapat 1,157,481 pekerja asing di negara ini.

Pada Sabtu lalu, duta Indonesia Hermono tertanya kenapa terdapat begitu banyak kes penderaan pembantu rumah di Malaysia dan hampir tiada di Singapura dan Hong Kong.

Hermono berkata terdapat banyak kes pembantu rumah dipaksa bekerja untuk majikan mereka selama bertahun-tahun tanpa gaji, malah ada yang bekerja lebih sedekad dalam keadaan sedemikian.

Beliau berharap MoU antara Jakarta dan Putrajaya mengenai pembantu rumah Indonesia akan dimuktamadkan dalam tiga pusingan rundingan antara kedua-dua kerajaan akan datang.

Beliau berkata MoU itu akan melindungi pembantu rumah Indonesia dengan lebih baik melalui sistem satu saluran, yang akan dikawal oleh Indonesia, membolehkan Jakarta menjejaki keberadaan pekerja dan terus berhubung dengan mereka.

Terdapat juga sistem gaji dalam talian yang dicadangkan yang membolehkan pihak berkuasa Indonesia memantau jika pekerja rumah tangga dibayar.

 

(Visited 128 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button