Politik

Khairuddin minta Guan Eng bersihkan nama sendiri dahulu

MENTERI Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Dr. Mohd Khairuddin Aman Razali meminta Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng membersihkan nama sendiri dahulu daripada tuduhan jenayah sebelum mengkritik orang lain.

Dalam hantaran di Facebook malam tadi, Khairuddin mengatakan kritikan Guan Eng terhadapnya bertujuan mengalihkan perhatian umum dari banyak tuduhan yang dihadapi Ahli Palimen Bagan itu.

Guan Eng sebelumnya ini mengatakan bahawa serangan Khairuddin terhadap Pakatan Harapan dan DAP minggu lalu dibuat untuk mengalihkan perhatian dari denda kerana tidak mematuhi peraturan mengenai kuarantin di rumah setelah kembali dari perjalanan ke luar negeri.

Bagaimanapun, Khairuddin mengatakan bahawa Guan Eng harus fokus membersihkan namanya yang telah dicemari oleh tuduhan rasuah.

“Itu adalah kesalahan jenayah yang sangat serius. Itu adalah dosa besar. Tidak bermoral!” kata Khairuddin.


Guan Eng tidak ada hak untuk membicarakan moral ketika tuduhan rasuah terhadapnya melibatkan pembelian banglo miliknya telah digugurkan oleh Peguam Negara dengan cara yang dipertikaikan oleh semua orang.

“Dia masih menghadapi kes rasuah terowong yang melibatkan RM6.3 bilion,” kata Khairuddin.

Dia juga menuduh Guan Eng ‘tidak tahu malu dan tidak bermoral’ berbohong kepada Dewan Rakyat mengenai wang GST yang dicuri.

Pada masa sama terdapat juga tuduhan mengenai rundingan langsung projek bernilai RM6 bilion semasa menjadi menteri kewangan.

“Saya rasa dia ingin mengalihkan perhatian orang dari membicarakan kes rasuah yang masih menimpanya,” kata Khairuddin. – SM

(Visited 31 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button