Nasional

Ketibaan berganda di KLIA beri tekanan kepada agensi pengurusan bencana

PIHAK berkuasa terpaksa menangani beberapa masalah di luar kawalan yang melibatkan penumpang penerbangan Malaysia yang terperangkap di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) setelah tiba dari luar negara, kata Badan Pengurusan Bencana Nasional (Nadma).

Pengarah operasinya, Datuk Hussein Omar Khan berkata, terdapat beberapa ketibaan di lapangan terbang pada hari Ahad, menjelang tarikh akhir semalam, di mana warganegara dari 23 negara yang merupakan pemegang pas jangka panjang, dilarang memasuki Malaysia berikutan peningkatan Covid- 19 kes di negara-negara terbabit.

Katanya, beberapa hotel yang ada dalam senarai stesen kuarantin telah dibuka semula untuk perniagaan biasa, menyebabkan agensi itu kekurangan bilik kuarantina untuk ketibaan luar negara yang baru.

“Kira-kira 200 rakyat Malaysia terjejas tetapi kami telah menyelesaikan masalah itu,” katanya semalam.

Katanya, sebilangan rakyat Malaysia berjaya dipindahkan ke stesen kuarantin di institusi kerajaan dan hotel yang tersenarai.


“Biasanya, kami akan mendapat sekitar 500 ketibaan setiap hari, tetapi pada hari Ahad, memandangkan tarikh akhir, terdapat lebih dari 1,000 ketibaan di lapangan terbang.

“Selain itu, ketika mereka tiba larut malam dan awal pagi, hotel harus menunggu para tamu mereka untuk keluar  terlebih dahulu sebelum pihak pengurusan dapat mengesahkan sama ada bilik ada,” katanya.

Hussein, yang berada di KLIA untuk menguruskan keadaan, juga menjelaskan bahawa Nadma pada awalnya telah menawarkan semua mereka  untuk dikuarantin di institusi kerajaan bagi berehat sehingga bilik hotel tersedia, tetapi banyak yang memilih untuk menunggu.

Ketua hubungan pelanggan Malaysia Airlines, Emily Sheela Koshy berkata, walaupun syarikat penerbangan itu tidak mempunyai bidang kuasa dalam hal tersebut, kakitangannya sentiasa bersedia untuk membantu penumpang.

“Kakitangan kami hadir di ruang rehat untuk membantu penumpang.

“Kami memahami sepenuhnya kekecewaan dan kekecewaan yang dialami oleh mereka yang terjejas oleh menunggu lama di lapangan terbang.

“Tetapi kami percaya pihak berkuasa menangani situasi tersebut dengan kemampuan terbaik mereka berdasarkan keadaan,” katanya. – SM

(Visited 121 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button