Nasional

Kerajaan pertimbang laksana subsidi bersasar

Kerajaan akan mempertimbangkan untuk melaksanakan mekanisme subsidi yang lebih bersasar supaya hanya mereka yang benar-benar memerlukan bantuan akan mendapat manfaat daripadanya, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Mohd Shahar Abdullah.

Melangkah ke hadapan, beliau berkata kerajaan terus komited untuk memastikan kesejahteraan rakyat, termasuk melindungi isi rumah daripada kesan penuh kenaikan harga komoditi dan makanan di seluruh dunia.

“Berikutan langkah kerajaan meneruskan dan meningkatkan subsidi, perbelanjaan untuk bantuan dan subsidi dianggarkan meningkat kepada RM77.7 bilion berbanding peruntukan Bajet 2022 sebanyak RM31 bilion,” katanya dalam ucapan pada majlis Perundingan Bajet 2023 di Majlis Kementerian Kewangan di sini, hari ini.

Menurutnya, kadar inflasi Malaysia akan mencecah 11.4% jika bukan kerana langkah kerajaan memberi subsidi barangan keperluan, sambil menambah bahawa kadar inflasi kekal dalam kawalan berikutan pelaksanaan langkah kawalan harga dan pemberian subsidi.

“Kadar inflasi negara dalam tempoh enam bulan pertama 2022 berada pada paras 2.5%, jauh lebih rendah berbanding inflasi di negara lain, terutamanya jika dibandingkan dengan negara maju seperti Amerika Syarikat dan United Kingdom yang mencapai 9%, serta negara serantau seperti Thailand, Filipina dan Singapura yang mencecah lebih 6%,” katanya.


 

(Visited 44 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button