Nasional

Kenapa harga petrol tidak turun? Ini jawapan saya – Anwar

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim telah memuat naik video menjelaskan mengapa janjinya untuk menurunkan harga petrol, seperti yang disebutnya 15 tahun lalu, tidak dapat ditunaikan.

Menerusi catatan di laman Facebooknya, Anwar yang juga Menteri Kewangan mengakui sedar ramai pihak memetik kenyataan lama berhubung janjinya menurunkan harga petrol dan menuntut agar ia ditunaikan sekarang.

“Seperti harga minyak semasa, saya telah dikritik di mana-mana, ‘hari ini anda menang, esok harga minyak turun.’

Dengar jawapan saya,” katanya dalam rakaman video ucapannya pada perhimpunan Madani Ramah Mesra.

Jelasnya, ketika berjanji 15 tahun lalu, harga minyak di Arab Saudi, pengeluar minyak terbesar dunia, hanya 50 sen seliter, berbanding Malaysia RM1.60 hingga RM1.80 seliter.

“Mengapa Arab Saudi boleh memilikinya pada 50 sen, namun kita masih begitu tinggi? Kita juga harus menurunkannya. Tetapi bagaimana dengan sekarang, pada 2023?” dia menyoal.

“Itu kerana sekarang, petrol di Arab Saudi lebih mahal daripada di Malaysia!

“Berapa lagi yang anda jangkakan ia akan turun? Kita sudah sediakan subsidi, subsidi tinggi, subsidi RM30 hingga 40 bilion sekarang ini,” kata perdana menteri.

Dalam mewajarkan perbezaan harga itu, Anwar menambah Arab Saudi dijadikan perbandingan kerana negara itu merupakan pengeluar minyak terkemuka dan mempunyai keluaran berkali ganda lebih banyak daripada Malaysia.

Awal bulan ini di Dewan Rakyat, Anwar menjelaskan harga petrol tidak boleh diturunkan kepada RM1.50 seliter berikutan perkembangan membabitkan harga minyak mentah dunia semasa.

Bagaimanapun, perdana menteri kemudian menyatakan harga petrol semasa di Malaysia masih rendah iaitu RM2.05 seliter berbanding Arab Saudi RM2.84 seliter.

Justeru, sebagai Menteri Kewangan, beliau menyifatkan sebagai tidak wajar sekiranya cadangan yang dibuatnya pada 2008 terus dimanipulasi tanpa mengambil kira perkembangan semasa. -SM

Baca : Kerajaan perlu tangani isu kekurangan beras tempatan dengan segera

(Visited 78 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button