Nasional

Kementerian akan siasat aktiviti kartel dalam sektor makanan, pertanian

Menyiasat aktiviti kartel dalam sektor makanan dan pertanian akan menjadi keutamaan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup tahun ini, kata menterinya Datuk Seri Salahuddin Ayub.

Salahuddin berkata Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC) setakat ini mengeluarkan kira-kira RM175 juta penalti kewangan.

Menjawab isu itu dalam ucapannya untuk merasmikan Siri Kuliah Kedua Profesor Richard Whish di sini hari ini, Salahuddin berkata MyCC juga akan memberi tumpuan untuk mendapatkan rejim kawalan penggabungan.

Beliau berkata rejim kawalan penggabungan adalah penting bagi kerajaan baharu kerana ia akan memastikan pengguna tidak terjejas secara negatif oleh monopoli baharu hasil daripada penggabungan antara pemain utama.

“Kita telah melihat kesan daripada penggabungan besar. Kita harus ingat Malaysia adalah negara perdagangan dengan ekonomi yang semakin berkembang.


Kita tidak mampu untuk mempunyai tumpuan pasaran, terutamanya dalam bidang penting seperti perkhidmatan, peruncitan, makanan dan sektor pertanian.

Jika dibiarkan, penggabungan juga digunakan untuk menyamarkan pembentukan kartel.

“Kita akan pastikan pindaan Akta Persaingan 2010 dan Akta Suruhanjaya Persaingan 2010 dibentangkan di Parlimen secepat mungkin,” katanya.

Dalam memastikan MyCC kekal relevan dengan trend semasa dan masa depan disebabkan oleh ekonomi digital, Salahuddin juga berkata badan kawal selia itu tidak lama lagi akan menjalankan semakan pasaran untuk mengenal pasti punca dalam pasaran digital sedia ada yang mengganggu persaingan.

“Ia akan meneliti struktur pasaran termasuk tingkah laku perusahaan, pembekal dan pengguna dalam rantaian bekalan dan mengemukakan cadangan yang sesuai,” katanya.

(Visited 40 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button