Alam SekitarBanjir

Kami akan bantu siapa yang perlu, kata PJ Sikh gurdwara

PETALING JAYA: Sebulan selepas banjir terburuk sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Gurdwara Sahib Petaling Jaya masih kukuh dalam menyalurkan bantuan kepada mangsa.

Ia pada mulanya memulakan inisiatif bantuannya dengan menyediakan beribu-ribu bungkusan makanan vegetarian untuk mangsa yang terkandas di Shah Alam, Petaling Jaya dan Kuala Lumpur. Kini, gurdwara telah berpindah ke “Fasa 5”.

Penyelaras projek itu, Pavandeep Singh, berkata Fasa 5 terdiri daripada misi untuk mengagihkan sumbangan daripada orang ramai, termasuk paket makanan, alat pembersihan, tilam dan barangan elektronik ke negeri lain.

“Kami akan meneruskan kerja kami. Barang yang kami terima dan beli adalah hasil daripada sumbangan orang ramai,” katanya.

Barangan ini akan diagihkan kepada mangsa banjir, mengikut keperluan mereka. Ia amat dihargai oleh mereka yang kehilangan tempat tinggal.


Sejak dua minggu lalu, pasukan sukarelawan gurdwara telah digerakkan ke Melaka, Johor, Kelantan dan Pahang untuk menyampaikan bantuan dan rumah tinjauan yang perlu dibaiki.

PJ Gurdwara Sahib akan ke Lanchang, Pahang, seterusnya meninjau keadaan di sana, kerana ia adalah tempat yang paling teruk dilanda banjir.

“Banyak barang telah kami edarkan. Kami kini merancang untuk membantu mangsa banjir membaiki kediaman mereka dengan dana yang kami ada,” kata Pavandeep.

Seorang sukarelawan, yang hanya mahu dikenali sebagai Narin, berkongsi pengalaman pasukannya dalam menyampaikan bantuan kepada mangsa di pedalaman dan terpaksa mengharungi air banjir semata-mata untuk ke lokasi.

“Kami hanya berjarak satu kilometer dari kampung tetapi hujan mula turun dengan lebat dan air mula naik. Kereta itu tidak dapat melaluinya lagi. Kami takut terkandas.

“Jadi kami mengalihkan barang-barang itu ke dalam bot. Walaupun keadaan mencabar, kami semua bersemangat untuk menyelesaikan misi bantuan kerana kami tahu apa yang dialami mangsa,” katanya.

Pada kemuncak krisis, orang ramai dari pelbagai latar belakang agama telah berkumpul di gurdwara untuk menyediakan makanan untuk mangsa banjir, mengetepikan keraguan yang tersebar dalam talian sama ada makanan yang disediakan itu halal.

 

(Visited 72 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button