Luar Negara

“Israel akan bayar harga yang mahal selepas serangan Gaza” Iran beri amaran

RAKYAT Palestin “tidak bersendirian” dalam perjuangan mereka menentang Israel, kata ketua Kor Pengawal Revolusi Islam Iran (IRGC), ketika mereka menghadapi hari kedua serangan udara ke atas Gaza.

“Hari ini, semua keupayaan jihad anti-Zionis berada di tempat kejadian dalam formasi bersatu yang bekerja untuk membebaskan Baitulmaqdis dan menegakkan hak rakyat Palestin,” kata Mejar Jeneral IRGC Hossein Salami dalam satu kenyataan.

“Kami bersama anda di jalan ini sehingga akhir, dan biarkan Palestin dan rakyat Palestin tahu bahawa mereka tidak bersendirian,” katanya kepada ketua pelawat kumpulan Jihad Islam, Ziad al-Nakhala, semasa pertemuan di Tehran.

Israel telah melancarkan operasi “preemptive” terhadap Jihad Islam pada hari Jumaat untuk mengelakkan serangan yang akan berlaku berikutan ketegangan beberapa hari di sepanjang sempadan Gaza.


Seorang komander kanan kumpulan itu terbunuh dalam serbuan udara di Kota Gaza pada hari Jumaat, salah satu daripada gelombang serangan ke atas wilayah itu.

Kementerian kesihatan Gaza berkata seorang kanak-kanak perempuan berusia lima tahun adalah antara 15 orang yang terbunuh oleh pengeboman Israel. Lebih 100 yang lain telah cedera.

Pejuang Palestin membalas dengan serangan roket ke Israel dalam serangan terburuk di wilayah itu sejak perang tahun lalu.

Salami menegaskan tindak balas Palestin menunjukkan “bab baru” telah bermula dan Israel “akan membayar satu lagi harga yang mahal untuk jenayahnya”.

“Tentangan Palestin lebih kuat hari ini berbanding masa lalu,” katanya, sambil menambah kumpulan bersenjata telah menemui “keupayaan untuk menguruskan peperangan besar”.

Kementerian luar Iran mengutuk “serangan kejam” Israel ke atas Gaza.

Presiden Ebrahim Raisi berkata Israel “sekali lagi menunjukkan sifat pendudukan dan agresifnya kepada dunia”, menurut satu kenyataan dari pejabatnya.

Iran adalah penyokong Jihad Islam dan al-Nakhala bertemu Raisi dan pegawai lain semasa lawatannya.

Israel menuduh Iran menyeludup senjata ke kumpulan Palestin di Gaza. Pada Mac tahun lalu, ia berkata ia memintas dua dron Iran yang sarat dengan senjata untuk Gaza. -SM

(Visited 71 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button