Nasional

Gerakan misteri Kita Minta Lima, minta Agong campur tangan

TERDAPAT satu gerakan baharu yang agak misteri yang tiba-tiba menjadi ikutan di media sosial yang mahukan Yang di-Pertuan Agong campur tangan dalam pemerintahan negara.

Pergerakan dalam talian oleh rakyat Malaysia yang mendesak Yang di-Pertuan Agong untuk melaksanakan lima langkah khusus untuk meringankan kesusahan di tengah pandemi Covid-19 telah mendapat perhatian yang besar di media sosial sejak beberapa hari lalu.

Hashtag #KitaMintaLima (Kami Meminta Lima) kini menduduki tempat kedua tertinggi di carta Topik Tren Twitter untuk Malaysia, bahkan seperti Syahredzan Johan, seorang peguam terkenal dan pembantu politik kepada DAP Lim Kit Siang, yang berada di belakang gerakan itu.

Pada masa penulisan, hampir 40,000 tweet telah disiarkan berkaitan dengan pergerakan itu.

Sebuah poster yang menyertainya dalam sebahagian besar tweet yang menganjurkan gerakan tersebut menyenaraikan lima permintaan yang diminta daripada Agong, yang semuanya tampak sebagai langkah-langkah yang bertujuan untuk memerangi kemunduran ekonomi dan kesihatan awam yang berkaitan dengan pandemik Covid-19.


Tiga tuntutan pertama pergerakan tersebut adalah: perintah kawalan pergerakan (MCO) yang disasarkan dan berkesan;  sokongan penuh untuk barisan hadapan dengan penyaluran semua sumber untuk memerangi Covid-19; dan moratorium pinjaman bank automatik dan pemberian wang tunai untuk rakyat keseluruhan MCO.

Dua permintaan terakhir adalah: penguatkuasaan yang sama dan tidak berat sebelah terhadap prosedur operasi standard yang dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara; dan peranti dan data internet untuk semua pelajar dengan segera.

“Atau perubahan pemerintahan,” baca kapsyen terakhir di poster.

Gerakan ini dilancarkan oleh seorang pemilik akaun twitter yang mempunyai lebih 100,000 pengikut.

Pemilik akaun twitter ini mungkin telah menukar profilnya kerana apabila dibaca profil beliau menjalakan perniagaan di media sosial iaitu dengan melakukan hantaran semula atau retweet secara berbayar.

 

(Visited 6,256 times, 2 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button