Rencana

COVID-19: Kisah Sweden, Singapura, Indonesia yang perlu kita pelajari

Oleh BORHAN ABU SAMAH

BEBERAPA minggu lalu ramai yang memuji kecekapan Singapura dalam mengekang wabak COVID-19 dan Indonesia pula mencatat jumlah kes jangkitan yang sangat kecil.

Kedua-dua cuba sebaik mungkin untuk mengelakkan perintah berkurung dan pada masa yang sama mengelakkan kesan yang teruk kepada ekonomi.

Kecekapan Singapura sangat dikagumi oleh negara lain termasuk media Indonesia menyarankan langkah yang diambil oleh Kota Singa itu dijadikan contoh.

Bagaimanapun kisah hebat itu kini berkecai, akhirnya kebobrokan terdedah. Singapura kini sedang bertarung untuk memastikan penularan wabak COVID-19 yang meningkat tiga kali ganda.


Ia berpunca daripada kegagalan republik itu dalam menguruskan para migran yang bertebaran bekerja di seluruh negara pulau tersebut dan merupakan enjin kemakmuran negara.

Gelombang jangkitan baru memberikan gambaran jelas mengenai risiko berterusan yang dihadapi salah satu wilayah yang paling banyak dihuni di dunia – dan jumlah koronavirus yang sering tidak proporsional terhadap orang miskin dan terpinggir.

Kes COVID-19 di Singapura meningkat tiga kali ganda sejak awal bulan ini menjadi lebih dari 3,200, dengan kebanyakan jangkitan baru berlaku dalam kalangan buruh dari India, Bangladesh dan negara-negara lain yang bersesak tinggal di asrama di pinggir bandar moden yang dibina hasil kudrat tulang empat kerat mereka.

Para ekerja asing terpaksa berhimpit dalam bilik yang padat dengan 20 orang. Mereka juga terpaksa berkongsi dapur dan bilik mandi. Ini hampir sukar untuk menghalang penularan wabak yang sangat digeruni kini.

Asrama-asrama pekerja ini akan menjadi bom jangka kepada jangkitan besar-besar di Singapura. Apa yang dilaksanakan oleh negara berkenaan adalah dengan mengkuarantin lapan asrama dan akan mengunci puluhan yang lain, dengan berkesan mengurung 200,000 pekerja ke bilik mereka ketika pihak berkuasa meningkatkan ujian dan mengasingkan yang dijangkiti.

Los Angeles Times memetik pekerja asing dari Bangladesh yang tinggal di asrama dan dikenali sebagai Kiron, 35, sebagai berkata, “Orang ramai takut.”

Dia meminta agar nama penuhnya dirahsiakan untuk melindungi pekerjaannya. “Anda tidak tahu apakah anda akan terjadi dan siapa yang akan jatuh sakit.”

Setelah mengelakkan penutupan selama berbulan-bulan, dan setelah para penyelidik Harvard memuji Singapura sebagai “standard emas” dalam mengesan jangkitan baru, pemerintah minggu lalu menutup sekolah dan perniagaan yang tidak penting dan memerintahkan penduduk untuk berlindung di dalam rumah sebanyak mungkin.

Jangkitan sudah mulai meningkat, dan dalam beberapa hari terakhir mereka meningkat: Pada hari Isnin, Singapura mencatatkan tertinggi sepanjang masa dari 386 kes COVID-19 baru, hampir semua di antara pekerja migran di asrama.

Krisis telah menyebabkan keadaan yang tidak menentu yang dialami oleh tentera Singapura iaitu sejuta buruh dengan gaji rendah yang diimport.

“Seluruh model ekonomi Singapura adalah untuk meraih keuntungan daripada buruh murah Dunia Ketiga untuk mewujudkan apa yang disebut ekonomi Dunia Pertama kita,” kata Alex Au, naib presiden Pekerja Sementara Count Too, sebuah kumpulan advokasi yang bekerja membantu buruh pendatang.

“Ini berfungsi dengan baik apabila anda dapat memisahkan mereka sepenuhnya dari masyarakat Singapura dan menempatkan mereka di asrama di kawasan yang jauh di bandar. Satu-satunya masalah adalah virus yang datang yang tidak mengira pemisahan jenis apartheid ini, dan kemudian anda menjadi ledakan. ”

Diberi kerja dengan kontrak jangka pendek tanpa peluang untuk tinggal atau kewarganegaraan jangka panjang, kira-kira 500,000 pendatang, kebanyakannya dari negara-negara Asia Selatan, bekerja di tapak pembinaan, barisan pemasangan dan galangan kapal. Sebilangan besar memperoleh sekitar RM2,000 sebulan, berbanding penduduk Singapura yang dibayar gaji lima hingga enam kali ganda.

Kira-kira 200,000 tinggal di 43 asrama yang dibina khas di pinggir bandar, yang sedikit lebih besar daripada Lembah San Fernando. Salah satu asrama itu kini mempunyai lebih daripada 700 kes korona virus, seperlima dari jumlah keseluruhan negara.

“Mereka tidak sering dilihat, atau bahkan jika mereka – ketika mereka membersihkan sampah kita, membina bangunan kita, berkebun di taman kita – mereka semacam tidak kelihatan,” kata Laavanya Kathiravelu, penolong profesor di Universiti Teknologi Nanyang Singapura yang belajar buruh migran. “Malangnya, perkara seperti ini terjadi, ketika itulah mereka dapat dilihat.”

Warganegara Singapura yang kembali dari luar negara bulan lalu ditempatkan dalam pengasingan selama 14 hari di resort mewah. Tetapi keadaan untuk pekerja asing jauh berbeza.

Sementara itu di Indonesia yang sebelum ini jumlah kes yang sangat kecil tiba-tiba sebanyak 26 lagi kematian akibat virus COVID-19 dilaporkan dalam tempoh 24 jam sejak pukul 12 tengah hari semalam, menjadikan jumlahnya kini meningkat kepada 306 kematian.

Jurucakap Pemerintah Indonesia berkenaan COVID-19, Achmad Yurianto berkata dalam tempoh yang sama jumlah kes positif virus itu bertambah 219, menjadikan jumlahnya kini 3,512 kes.

Provinsi Jakarta mencatatkan jumlah kematian tertinggi iaitu 154 kes, diikuti Jawa Barat (40 kes), Jawa Tengah (22), Jawa Timur (22) dan selebihnya di wilayah-wilayah lain di Indonesia.

Bermula hari ini, kota Jakarta juga dikuatkuasakan lagi tambahan peraturan menerusi perintah Perbatasan Sosial Berskala Besar (PSBB), yang antaranya mewajibkan pemakaian penutup hidung dan mulut ketika di luar rumah.

Perintah itu turut mengehadkan jumlah penumpang dalam kenderaan awam dan persendirian yang tidak melebihi 50 peratus daripada kapasiti kenderaan berkenaan, melarang penunggang motosikal membawa pembonceng, restoran atau kedai makan hanya dibenarkan menjual makanan yang dibungkus sahaja, serta tidak boleh berkumpul melebihi lima orang.

Setakat ini PSBB itu dikuatkuasakan sehingga 23 April, dan mereka yang melanggar peraturan itu boleh dikenakan hukuman denda maksimum Rp100 juta (hampir RM30,000) dan penjara maksimum setahun.

Indonesia mempunyai kira-kira 280 juta penduduk tidak mengenakan perintah berkurung atau Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) seperti Malaysia, tetapi lebih menekankan kepada penjarakan sosial kini semakin sukar untuk mengawal penularan wabak COVID-19. Dan kini berpotensi menjadi bom jangka kepada rantau ini.

Mungkin negara seperti Sweden yang mempunyai penduduk yang berdisiplin dan kesedaran kesihatan tinggi sahaja setakat ini berjaya mengelak penularan wabak tersebut dengan menekankan kepada penjarakan sosial.

Sweden melaksanakan penjarakan sosial terpilih iaitu membabitkan mereka yang berisiko sahaja iaitu bagi golongan yang lemah dan mudah terjejas akibat jangkitan pandemik COVID-19.

Sweden tidak memaksa rakyatnya untuk berkurung di dalam rumah, tetapi menekankan kepada golongan yang lemah seperti warga emas, mereka yang mengidap penyakit darah tinggi, kecing manis dan masalah pernafasan serta jantung tidak keluar.

Manakala golongan muda dan sihat dibenarkan keluar seperti biasa menjalani aktiviti seharian.

Tindakan Sweden itu telah mendapat kecaman pelbagai pihak kerana tidak bersama penduduk dunia melaksanakan penjarakan sosial yang ketat dalam menghentikan rantaian jangkitan virus maut itu.

Banyak orang yang terburu-buru mendiskreditkan pendekatan Sweden, yang lebih bergantung pada langkah berjaga-jaga yang dikalibrasi dan mengasingkan hanya yang paling lemah berbanding dengan mengenakan tindakan kunci sepenuhnya.

Walaupun perhimpunan lebih daripada 50 orang dilarang dan sekolah tinggi dan kolej ditutup, Sweden telah mengekalkan sempadannya terbuka serta pra-sekolah, sekolah rendah, bar, restoran, taman, dan kedai.

Presiden Trump tidak menggunakan pendekatan yang sebagaimana Sweden, Rabu lalu, mengecam tindakan negara berkenaan .

Johan Giesecke, bekas ketua epidemiologi Sweden dan kini penasihat kepada Agensi Kesihatan Sweden, mengatakan bahawa negara-negara lain “telah mengambil tindakan politik” yang tidak berasaskan fakta.

Dalam keadaan tergesa-gesa untuk mengunci negara, banyak negara mengetepikan terus kesan ekonomi.

Pakar perubatan di Sweden berhujah kes rujukan dalam menangani COVID-19 adalah berdasarkan bagaimana dunia menangani wabak selesema babi  pada tahun 1918, yang melanda dunia 102 tahun yang lalu dan bukan coronavirus. Ketika itu negeri Philadelphia di Amerika Syariakt tidak mempraktikkan penjarakan sosial semasa pandemik 1918, tetapi St. Louis telah melaksanakannya dan mempunyai kadar kematian lebih rendah berbanding Philadelphia.

Bagaimanapun ia perlu dilihat kembali ketika penularan itu adalah pada era Perang Dunia I Eropah yang membawa virus selesema babi tidak dapat terbang tanpa henti dari Paris ke St. Louis. Mereka terpaksa mendarat di pelabuhan Pantai Timur seperti Philadelphia. Oleh itu, tidak hairanlah bahawa tentera yang sakit itu berehat dan menyegarkan diri ketika menyebarkan virus di Pantai Timur, dan mereka meneruskan perjalanan ke St. Louis dan bandar-bandar dalaman lain apabila telah sihat.

Kisah tiga negara itu boleh dijadikan pengajaran kepada kita bahawa kita tidak boleh mengabaikan warga asing yang berada di negara ini, walaupun mereka ialah pelarian Rohingya, kerana apabila wabak tular ia tidak mengenali darjat atau keturunan.

Oleh itu apabila kerajaan Malaysia segera menangani jangkitan dalam kalangan pekerja asing ia keputusan yang tepat. Bukan sahaja melaksanakan pemeriksaan kesihatan, tetapi turut memberi bantuan keperluan asas.

Penjarakan sosial memang agak sukar dipatuhi di Malaysia jelas dapat dilihat apabila PKP kini masuk fasa ketiga jumlah kenderaan yang menjalar di jalan raya masih tidak surut, bahkan dikatakan bertambah sehingga menyebabkan kesesakan yang teruk di lokasi dilakukan sekatan jalan raya. Situasi itu menyukarkan pergerakan pengangkutan kritikal seperti keperluan harian.

Orang ramai semakin lama semakin tidak mengendahkan kepada arahan pihak berkuasa dan mula mengambil risiko keluar sama ada berdepan tindakan undang-undang atau dijangkiti wabak.

Kita perlu sedar langkah yang diambil oleh kerajaan Malaysia berdasarkan kesesuaian budaya dan sikap penduduk negara ini yang majoriti belum mempunyai pemikiran kelas pertama yang menghormati undang-undang serta hak penjarakan sosial orang lain.

Oleh itu dengan sikap yang negatif adalah dijangkakan tempoh PKP ini akan lebih panjang kerana keluk penularan penyakit masih lagi belum dapat diratakan dalam tempoh terdekat. – SM

 

 

(Visited 265 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button