Nasional

Allahuakhbar, berjalan kaki dari JB ke Singapura untuk jaga suami sakit

PADA 29 Mac, Herman Sudil membuat hantaran ke Facebook untuk berkongsi kisah ibu bapanya, yang terpaksa berjalan kaki kira-kira empat jam dari Johor Bahru ke Singapura selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan.

Menurut Herman, yang tinggal di JB, ibu berusia hampir 66 tahun itu pergi ke utara ke Malaysia dua minggu yang lalu untuk membantu dia menjaga bayi berusia tiga bulan, sementara isterinya menjalani operasi.

Tetapi selepas ibu Herman mendengar bahawa suaminya berusia 80 tahun telah jatuh sakit dan hilang dia, dia memutuskan untuk kembali ke Singapura untuk menjaga dia.

Walaupun disyorkan oleh suaminya bahawa dia tidak perlu kembali.

Tiada kenderaan dibenarkan

Tiada pelawat asing yang dibenarkan memasuki Malaysia, tetapi ibu Herman sudah berada di JB, dia boleh kembali ke Singapura, tetapi tiada kenderaan boleh memasuki atau meninggalkan Malaysia.

Oleh itu, ibu Herman, yang mempunyai masalah sakit kaki dan lutut, terpaksa berjalan jauh dari kastam JB ke Singapura.

Herman juga menjelaskan bahawa ini adalah kali pertama ibunya terpaksa membuat perjalanan di Tambak dengan berjalan kaki, kerana dia akan sentiasa menghantarnya kembali dengan kereta pada masa lalu.

 

Diiringi oleh anak perempuan semasa perjalanan melintasi tambak

Menurut Herman, ibunya diiringi oleh anak perempuan berusia 20 tahun Herman ketika berjalan kembali ke Singapura.

Dia membawa bagasi dan mengemaskini Herman dengan panggilan video setiap beberapa minit mengenai keadaan ibunya.

Herman memberitahu pemberita berita Astro Awani di Malaysia bahawa ibunya mengambil “lebih daripada satu jam” untuk menyeberangi tambak, kerana dia akan berhenti untuk berehat setiap beberapa minit.

Dia memulakan perjalanannya di Kastam JB pada jam 5 malam dan hanya sampai ke Boon Lay di Singapura jam 9.30 malam.

Syukurlah, dua kakitangan Pihak Berkuasa Imigresen dan Pemeriksa Pusat membantu ibunya ke pejabat imigresen dengan kerusi roda setelah dia tiba di kastam Singapura.

Anda boleh melihat catatan Facebooknya di sini:

Herman Sudil.

 

(Visited 237 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button