Nasional

‘COVID-19 Frontliners Thank You’ dipancarkan di Istana Negara

 ‘COVID-19 Frontliners Thank You’ dipancarkan di Dataran Kawad sempena kempen Limpahan Lampu Biru atau ‘Light It Blue’ di Istana Negara, malam tadi.

Ia sebagai tanda menghargai pengorbanan petugas barisan hadapan negara memerangi wabak COVID-19.

Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah dan anakanda baginda berkenan meluangkan masa 45 minit menyaksikan penyalaan cahaya biru berkenaan di pekarangan Istana Negara.

Raja Permaisuri Agong dan keluarga turut menzahirkan ucapan terima kasih kepada petugas barisan hadapan dan kerajaan atas komitmen dan ketabahan menjalankan tanggungjawab dalam membendung wabak COVID-19.

Baginda bertitah agar rakyat Malaysia bersama-sama menghargai semua petugas barisan hadapan, bekerjasama dan membantu kerajaan untuk memerangi wabak tersebut serta terus bersabar menempuh keadaan semasa.


“Saya berharap rakyat Malaysia akan bekerjasama dengan kerajaan, saya harap kita semua bersabar dengan kesusahan yang dilalui.

“Saya berharap rakyat Malaysia kena bersabar macam mana pun (keadaannya), ini untuk kebaikan anda” titah Tunku Hajah Azizah yang turut memaklumkan biru merupakan warna kesukaan baginda.

Penyalaan lampu biru dibuat di tiga lokasi strategik sekitar Istana Negara iaitu Dataran Kawad, Kubah Anjung Utama dan Pintu Gerbang Utama mulai 30 April sehingga 3 Mei.

Berkongsi suasana Ramadan tahun ini, Tunku Hajah Azizah memaklumkan baginda dan keluarga sudah membiasakan diri dan beribadah dalam normal baharu.

Titah baginda, Perintah Kawalan Pergerakan membolehkan seluruh istana mengaji tiap-tiap hari.

“… dah banyak juzuk dan sudah nak khatam. Saya dan anak-anak juga tiap-tiap hari memasak untuk Tuanku (Agong),” titah baginda.

Sebelum ini sinaran cahaya biru menerangi tiga lokasi strategik di Istana Negara di waktu malam sebagai tanda menghargai pengorbanan petugas barisan hadapan negara memerangi wabak COVID-19.

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan Istana Negara menyertai kempen ‘Limpahan Lampu Biru’ yang diadakan mulai 30 April sehingga 3 Mei dari 10.30 malam hingga 1 pagi melibatkan bangunan-bangunan ikonik di ibu negara.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin berkata Seri Paduka dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah serta keluarga berkenan meluangkan masa selama 30 minit malam tadi berangkat menyaksikan penyalaan cahaya biru berkenaan di pekarangan Istana Negara. – BERNAMA

(Visited 108 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button