Mahkamah

Bunuh isteri, anak 7 bulan: Pemandu lori diperintah bela diri

MAHKAMAH Tinggi Shah Alam hari ini memerintahkan seorang pemandu lori membela diri terhadap pertuduhan membunuh isteri dan bayi perempuannya yang berusia tujuh bulan, empat tahun lepas.

Hakim Datuk Mohd Yazid Mustafa dalam keputusannya berkata, pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap Satvender Singh, 34,  serta menetapkan 7 dan 8 September ini untuk perbicaraan.

Satvender didakwa membunuh D. Kamaljit, 34, dan bayinya, Ishilyn Kaur Sandhu antara pukul 3.55 pagi dan 4.15 pagi di sebuah rumah teres dua tingkat di Taman Rawang Perdana 2, Rawang, Selangor pada 14 April 2016.

Dia dituduh menurut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman gantung sampai mati, jika sabit kesalahan.

Ketika membuat keputusan itu, hakim berkata, terdapat elemen-elemen penting yang berjaya dibuktikan pihak pendakwaan menerusi 16 saksi yang dipanggil memberi keterangan; antaranya  penemuan asid deoksiribonukleik (DNA) milik tertuduh pada kuku mangsa (isteri).


Selain itu, pegawai penyiasat Polis Diraja Malaysia juga memberitahu, tidak berlaku kejadian pecah rumah di tempat kejadian berdasarkan siasatan yang dilakukan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Mahadhir Mohd Khairudin sementara tertuduh diwakili peguam, Datuk Rajpal Singh. – BERNAMA-SM

(Visited 51 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button