Luar Negara

Berdepan dengan hukuman mati: Premalal Jayasekara angkat sumpah sebagai Ahli Parlimen

SEORANG ahli politik Sri Lanka telah dijatuhkan hukuman mati atas kesalahan membunuh seorang ahli pembangkang tetapi ahli politik ini tetap diterima dan mengangkat sumpah sebagai Ahli Parlimen semalam.

Dengan tangan bergari, banduan ini diiringi warden yang membawanya keluar dari penjara untuk mengangkat sumpah di Parlimen.

Pengubah Undang-Undang Sri Lanka, Premalal Jayasekara didapati bersalah pada akhir Julai lalu kerana melepaskan tembakan terhadap sekumpulan penunjuk perasaan pada tahun 2015.

Dalam insiden itu, seorang aktivis pembangkang terbunuh. Bagaimanapun, keputusan mensabitkan kesalahan dan jatuh hukuman dibuat beberapa hari lalu selepas Jayasekara memfailkan tuntutan untuk pilihan raya semula. Ini yang memberikan kemenangan kepadanya.

Keputusan membenarkan Jayasekara menjalankan tugasnya sebagai Ahli Parlimen Sri Lanka mewakili parti Podujana Peramuna merupakan episode terbaharu dalam penentangan yang tidak teratur bagi ahli politik dan aktivis sejak Gotabaya Rajapaksa menang pemilihan Presiden November tahun lepas.

Presiden dari dinasti politik Rajapaksa terperangkap dalam skandal, berhadapan dengan pelbagai tuduhan mencabuli hak-hak asasi serta tuduhan rasuah ketika memerintah Sri Lanka pada tahun 2005 hingga 2015.

Keluarga Rajapaksa menolak tuduhan-tuduhan dengan menyifatkannya sebagai tuduhan palsu dan sebahagian daripada kempen politik untuk mengenepikan keluarga Rajapaksa.

Sewaktu era pemerintahan terakhir, Rajapaksa telah berkhidmat sebagai Setiausaha Pertahanan manakala saudara lelaki kandungnya, Mahinda sebagai Presiden.

Kerajaan dituduh ketika itu dituduh membangkitkan jenayah peperangan menentang Tamil Tiger,  puak pemberontak yang mana Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menganggarkan, lebih 40,000 orang awam terkorban dalam insiden itu.
Kerajaan ketika itu juga dituduh melakukan pembunuhan yang tidak dibenarkan undang-undang serta penganiayaan yang dilakukan terhadap wartawan, aktivis dan pembangkang.

Namun di mata para penyokong Rajapaksas, dia adalah seorang wira yang mengalahkan pemberontakan yang kejam  dan menamatkan perang sivil berdarah yang berlarutan selama 26 tahun.

Apabila Gotabaya Rajapaksa memenangi kerusi Presiden pada pilihan raya pada musim luruh yang lalu, dia segera dilantik oleh saudara kandung lelakinya sebagai Perdana Menteri.

Ketika dia berjalan ke Parlimen untuk mengangkat sumpah sebagai Ahli Parlimen, ahli-ahli pembangkang yang protes dengan pelantikan itu, memakai pakaian berwarna hitam sambil melaung, “Tak tahu malu!”

Laungan itu diterima dengan satu perkataan, “Kemenangan’! – SUMBER THE NEW YORK TIMES – SM

(Visited 57 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

HASNURUL MOHAMED

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad yang kehilangan kerja.

Related Articles

Back to top button