Luar Negara

Joe Biden Presiden Amerika Syarikat

Beberapa minit selepas berita mengisytiharkan Joseph R. Biden Jr. sebagai pemenang, tepukan gemuruh di Northwest Washington.

Orang ramai membunyikan hon kenderaan masing-masing meraikan kemenangan itu.

Di Capitol Hill, beberapa belas penyokong Presiden Trump berkumpul untuk memprotes keputusan pilihan raya itu. Seorang penyokong melambaikan tanda bertuliskan “empat tahun lagi,” sementara yang lain melambaikan tangan yang bertuliskan, “Hentikan Mencuri.” Sebilangan dari kumpulan itu bergambar sambil pemandu yang lalu membunyikan hon.

Di kawasan Columbia Heights, seorang wanita dilihat mengucapkan tahniah kepada seorang pekerja pos yang melompat setelah mendengar berita itu.


Di Meridian Hill Park, aktivis Black Lives Matter menyiapkan tanda piket. Menjelang pukul 12.15 malam, beratus-ratus orang berkumpul di Black Lives Matter Plaza di luar Rumah Putih, banyak mengibarkan bendera Amerika dan Biden-Harris.

Mereka menyifatkan demokrasi telah kembali ke Amerika Syarikat.

Biden telah melepasi jumlah undi untuk menang 270 dengan memperolehi 279 undi berbanding Donald Trump 214 undi.

Kemenangan itu juga mencatat sejarah Senator Kamala Harris dari California, yang akan menjadi wanita pertama yang bertugas sebagai naib presiden.

Dengan kemenangannya, Biden, yang berusia 78 tahun akhir bulan ini, memenuhi cita-citanya selama bertahun-tahun dalam usaha ketiga untuk masuk ke Rumah Putih, menjadi orang tertua yang dipilih sebagai presiden.

Penyokong di Boston meraikan kemenangan.

Dalam kenyataan ringkas yang dikeluarkan setelah Pennsylvania memberikan undi untuk kemenangan, Biden meminta penyembuhan dan kesatuan. “Dengan kempen berakhir, sudah waktunya untuk meletakkan kemarahan dan retorik keras di belakang kita dan bersatu sebagai sebuah negara,” katanya. “Sudah tiba masanya Amerika bersatu. Dan untuk sembuh. Kita adalah Amerika Syarikat. Dan tidak ada yang tidak dapat kita lakukan, jika kita melakukannya bersama-sama. ” Biden.

Dalam pernyataannya sendiri, Trump menegaskan “pilihan raya ini masih belum selesai” dan berjanji bahawa kempennya akan “mulai mengadili kes kami di pengadilan” tetapi tidak memberikan perincian.

 

 

 

(Visited 112 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button