Politik

Anti-vaksin tuduh KJ dajal, guna 4 jenis jin untuk lindung diri

MACAM-macam hal golongan anti-vaksin ini untuk merendah-rendahkan usaha Kementerian Kesihatan dalam melindungi rakyat daripada jangkitan virus maut Covid-19.

Terbaharu kumpulan tersebut menggunakan media sosial untuk menyerang Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin secara peribadi melalui Telegram.

Malah ada yang membuat doa qunut khas kepada Khairy Jamaluddin dan pihak yang menyokong vaksin Covid-19 supaya Allah membalas ‘kezaliman’ yang dilakukan terhadap kumpulan anti vaksin berkenaan.

Pengikut-pengikut anti vaksin diminta supaya membacakan doa itu selepas solat fardu setiap hari dan ketika melakukan tahajud pada waktu malam.

Antara doa tersebut berbunyi:


“Ya Allah, kami letakkan Kamu di batang leher musuh-musuh kami Khairy Jamaluddin serta sekutunya.

“Dan kami berlindung denganMu dari kejahatan Khairy Jamaluddin serta sekutunya.

“Ya Allah hancurkan kumpulan Khairy Jamaluddin serta sekutunya.

“Cengkamkan anjing-anjingMU kepada Khairy Jamaluddin serta sekutunya”

Khairy Jamaluddin yang berkongsi doa kumpulan anti-vaksin tersebut secara sinis berkata, golongan itu tampaknya telah memperingkatkan ‘corak permainan’.

Mungkin apa yang dimaksudkan oleh Khairy Jamaluddin adalah, golongan anti-vaksin itu mula menggunakan nama Allah dan menunggang agama semata-mata untuk menimbulkan kegerunan kepada pihak pro-vaksin.

Menteri Kesihatan itu turut memberikan reaksi terdapat tuduhan seorang anti-vaksin, kononnya beliau memakai tangkal pada tangan kiri untuk mendapatkan pertolongan daripada syaitan bagi melindungi diri.

“KJ ade guna tangkal dekat tangan kiri. Ada 4 jenis setan yang dia guna untuk melindungi diri dia,” kata anti-vaksin itu.

“Salah. Saya guna 4 jenis jin vaccine untuk lindungi Malaysia. Jin Pfizer, AstraZeneca, Sinovac dan CanSino,” jawab Khairy Jamaluddin yang menyebut nama-nama vaksin yang digunakan di Malaysia.

Serangan meningkat terhadap Khairy Jamaluddin dipercayai selepas Menteri Kesihatan itu meminta Kementerian Kesihatan untuk membuat laporan terhadap kumpulan anti-vaksin yang menyebarkan berita palsu mengenai kesan vaksin kepada orang ramai.

Khairy Jamaluddin mahu tindakan undang-undang diambil ke atas golongan berkenaan kerana menyebarkan berita yang tidak benar dan menatangkan keresahan dalam masyarakat.

Kumpulan tersebut dipercayai turut terhimpit selepas kerajaan menguatkuasakan undang-undang tidak membenarkan mereka yang tidak lengkap divaksin untuk merentas negeri dan makan di dalam kedai makan serta beberapa larangan lain. -SM

(Visited 279 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button