Nasional

BHIC, Mindef nafi sunting laporan audit forensik LCS

Boustead Heavy Industries Corp Bhd (BHIC) dan Kementerian Pertahanan (Mindef) telah menafikan bertanggungjawab terhadap suntingan beberapa perenggan dan carta dalam laporan audit forensik projek kapal tempur pesisir (LCS), kata Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).

“BHIC menjelaskan bahawa syarikat menerima laporan forensik yang telah disunting daripada Mindef sebelum menyerahkannya kepada Sekretariat PAC untuk dimuat naik di laman web PAC,” kata Pengerusi PAC Wong Kah Woh.

“Bagaimanapun, Setiausaha Agung Mindef Datuk Seri Muez Abdul Aziz telah menyatakan kepada PAC bahawa Mindef tidak pernah menerima laporan daripada BHIC dan tidak terlibat dalam penyusunan laporan forensik itu,” kata Wong dalam sidang media di bangunan Parlimen pada Khamis. (6 Okt).

Wong, yang merupakan Ahli Parlimen (MP) Ipoh Timor, berkata PAC dengan itu meminta Mindef mendapatkan penjelasan daripada BHIC dan menjelaskan keadaan kepada jawatankuasa itu.

Laporan audit forensik Julai 2020, yang disediakan oleh BHIC, telah dinyahklasifikasikan pada 22 Ogos tahun ini. Ia bukan satu-satunya dokumen dengan maklumat yang disunting.

PAC juga telah membangkitkan redaksi dalam Laporan Audit Jawatankuasa Penyiasatan Tadbir Urus, Perolehan dan Kewangan (JKSTUPKK), yang didedahkan pada 10 Ogos, disediakan oleh Jabatan Perdana Menteri dan Mindef.

“Berhubung laporan JKSTUPKK, PAC berpandangan tidak ada keperluan untuk kerajaan menyunting beberapa maklumat.

“PAC juga tidak berpuas hati dan tidak mendapat penjelasan daripada Jabatan Peguam Negara (AGC) berhubung sebab penyuntingan itu.

“PAC menegaskan bahawa laporan itu didedahkan sepenuhnya seperti yang dinyatakan dalam syor dalam laporan jawatankuasa itu, dan Kabinet harus memberi arahan sedemikian,” kata Wong.

Selain itu, Wong berkata PAC dimaklumkan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bahawa lima kertas siasatan telah dibuka berhubung isu LCS. Satu menyebabkan pertuduhan, dan satu lagi kertas siasatan telah diserahkan kepada AGC.

 

(Visited 171 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button