Nasional

Anak Presiden UMNO “backup” Roshana

Baru-baru ini, seorang pensyarah universiti tempatan menerima tindak balas selepas membuat komen negatif mengenai seorang pelajar dan komuniti B40 semasa kelas dalam talian.

Dalam video yang tular itu, pensyarah itu memarahi pelajar berkenaan kerana tidak mampu membeli komputer riba. Malah beliau turut menyelar masyarakat B40 secara umumnya kerana tidak mengutamakan pendidikan mereka.

Komennya mencetuskan perdebatan dengan sesetengah orang memihak kepada pelajar itu manakala yang lain cuba mempertahankan dan membenarkan komen pensyarah.

Salah seorang yang menyokong tindakan pensyarah itu ialah anak kepada Presiden UMNO, Datuk Nurul Hidayah melalui instagramnya.

Dalam catatannya, dia berkata, “Walaupun anda mungkin berasal dari latar belakang yang miskin, sebagai pelajar, anda mesti bertanggungjawab dan meletakkan pendidikan sebagai keutamaan.”


“Saya juga mempunyai pensyarah yang saya tidak suka tetapi saya tidak akan mendedahkan mereka seperti ini. Memandangkan dia pensyarah, dia berhak marah kepada pelajar itu kerana dia merasakan pelajar itu tidak mengambil serius,” tambahnya.

Hidayah berkata, pelajar berkenaan perlu sedar bahawa realiti di alam pekerjaan lebih mencabar berbanding ketika sesi pembelajaran di peringkat universiti.

“Realiti lagi teruk. Habis kalau kau kena marah dengan bos nanti pun letak kat socmed ker macam mana? Kau rasa nanti majikan nak tak ambik pekerja macam tu? Sikit-sikit letak kat socmed,” tulisnya.

Beliau kemudiannya menggesa generasi muda untuk mengubah perasaan sedih dan kecewa mereka menjadi dorongan. “Jika anda benar-benar ingin belajar, anda tidak akan berkongsi kesalahan pensyarah anda seperti ini.”

Malangnya, komennya tidak diterima dengan baik oleh rakyat Malaysia yang mengkritiknya.

Perlu diingat bahawa ini bukan kali pertama dia diselar kerana komennya kerana dia pernah berbuat demikian kerana pandangannya tentang kemiskinan.

Seorang pengguna berkata, “tidak ada masalah dengan memarahi, tetapi tidak sampai ke tahap penghinaan. Tidak kira anda B40, T20 atau M40, anda mesti tetap menghormati orang.”

Pengguna lain mengulas, “Apa yang dia katakan tentang B40 adalah memalukan. Jika anda mahu marah dan memarahi pelajar itu tidak mengapa, tetapi bercakap tentang masyarakat miskin seolah-olah mereka tidak berguna dan tidak melakukan apa-apa usaha … itu benar-benar menyakitkan.”

“Hanya orang miskin yang benar-benar dapat memahami bagaimana rasanya apabila seseorang berkata demikian,” tambah mereka.

Tulisan Hidayah itu turut dikongsi oleh netizen di Twitter yang mengatakan bahawa dia tidak sepatutnya bercakap mengenai isu itu kerana dia berasal dari tempat yang istimewa.

“Mengenai topik seperti ini, T20 hanya perlu berdiam diri,” kata seorang pengguna.

Seorang lagi mengulas bahawa dia tidak sepatutnya mengajar tingkah laku toksik sebagai pembakar untuk menjadi lebih rajin. “Dia hanya tidak berhubung dengan realiti,” tambah mereka.

“Saya pernah cakap sebelum ini, T20 tidak faham apabila melibatkan perkara seperti ini. Anda mempunyai kehidupan yang istimewa sejak anda masih muda, anda tidak pernah merasakan bagaimana rasanya mengawal rasa lapar semasa anda seorang pelajar,” kata pengguna lain.

 

(Visited 77 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button