Berita

Akhirnya pelan tindakan Covid-19 dibentang

Pelan tindakan menyeluruh untuk mengawal impak penularan wabak Covid-19 akan dibentangkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) pada minggu hadapan bagi membolehkan dasar baharu dibentuk dengan kadar segera.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pelan tindakan itu meliputi semua sektor termasuk bidang ekonomi, pendidikan, kesihatan dan sosial yang dipengerusikan oleh menteri masing-masing.

“Sembilan jawatankuasa kecil terdiri daripada pelbagai sektor termasuk bidang ekonomi, pendidikan, kesihatan dan sosial telah ditubuhkan bagi menghimpunkan cadangan-cadangan awal sebelum dibawa ke peringkat jawatankuasa induk.

“Cadangan itu mungkin akan dibentangkan pada minggu hadapan di peringkat MKN yang bermesyuarat setiap hari sebelum dijadikan dasar serta panduan kepada rakyat,” katanya lapor Utusan Malaysia.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas menerima Darjah Gemilang Seri Melaka (DGSM) pada sesi ketiga Istiadat Penganugerahan Darjah, Bintang dan Pingat Kebesaran Negeri Melaka sempena Sambutan Hari Jadi Ke-71 Yang Dipertua Negeri Melaka, Tun Mohd. Ali Mohd. Rustam di Balai Istiadat Seri Negeri, hari ini.


Mengulas lanjut, Ismail Sabri berkata, pelan tindakan itu perlu segera dibentangkan di peringkat MKN dan penambahbaikan dibuat sebelum dibentuk menjadi dasar.

“Jika semua selesai, kita akan bentangkan kepada rakyat untuk dijadikan panduan kepada semua,” katanya.

Menurutnya, pelan tindakan itu dibuat berdasarkan penilaian fakta dan pengalaman tindakan yang telah dilakukan kerajaan dalam mengawal Covid-19 sejak Januari tahun ini.

Ujarnya, MKN kini masih dalam proses menganalisis semua corak tindakan yang telah dilakukan dengan meneliti sampel yang mempunyai kesan baik sebelum digabungkan menjadi satu pelan masa hadapan.

(Visited 63 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button