Ekonomi

2 juta belia dapat RM150 dalam skim e-dompet

KUALA LUMPUR: Lebih dua juta belia akan mendapat manfaat daripada program e-Pemula RM300 juta yang akan dilancarkan tidak lama lagi, kata menteri kewangan Tengku Zafrul Aziz.

e-Pemula ialah skim transaksi tanpa tunai untuk belia berumur antara 18 dan 20 tahun, serta pelajar sepenuh masa di institusi pengajian tinggi, di mana RM150 akan dikreditkan secara sekali sahaja ke dalam e-dompet mereka.

Bercakap pada bengkel pengurusan kewangan “My Money & Me” yang diadakan secara maya sempena Minggu Wang Global 2022 hari ini, Tengku Zafrul menekankan bahawa Bajet 2022 telah menyediakan dana dan kemudahan pembiayaan khusus untuk golongan belia.

“Sebagai contoh, jika anda seorang usahawan muda, terdapat RM150 juta Pelan Pembiayaan Usahawan Muda yang ditawarkan oleh Bank Simpanan Nasional dan Agrobank.

“Selain itu, sejak 2019, kerajaan telah menyediakan elaun RM900 kepada pelajar yang mengikuti program latihan industri bagi meringankan beban kewangan mereka,” katanya.


Menteri kewangan turut mengingatkan golongan belia tentang kepentingan mengamalkan pengurusan kewangan yang positif.

“Untuk mencapai kesejahteraan kewangan, anda perlu membiasakan diri dengan konsep kawalan diri dan membiasakan diri dengan dunia pelaburan, serta pelan takaful dan insurans yang sedikit sebanyak akan membantu memastikan kesejahteraan kewangan, ” dia menambah.

(Visited 260 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button