Luar Negara

14 maut dalam nahas pesawat Nepal, pencarian mangsa diteruskan

PEKERJA penyelamat di Nepal pada Isnin menemui 14 mayat ketika mereka menyelusuri pergunungan terpencil Himalaya yang berselerak dengan serpihan pesawat kecil yang terhempas dengan 22 penumpang. Pegawai berkata peluang untuk mencari mangsa terselamat adalah tipis.

Dikendalikan oleh Tara Air milik persendirian, pesawat itu jatuh semasa cuaca mendung pada Ahad dan dikesan oleh tentera Nepal lebih awal pada Isnin selepas operasi mencari yang dihentikan semalaman disambung semula.

“Terdapat sangat sedikit peluang untuk mencari mangsa yang terselamat,” kata Deo Chandra Lal Karna, jurucakap Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Nepal.

Tek Raj Sitaula, jurucakap Lapangan Terbang Antarabangsa Tribhuvan di ibu negara Nepal Kathmandu, berkata mayat 14 orang telah ditemui setakat ini oleh pasukan penyelamat.

“Pencarian lain masih diteruskan,” kata Sitaula kepada Reuters.


Pesawat De Havilland Canada DHC-6-300 Twin Otter berlepas dari bandar pelancongan Pokhara, 125 km (80 batu) barat Kathmandu, pada pagi Ahad.

Destinasi itu ialah Jomsom, tapak pelancongan dan ziarah popular yang terletak kira-kira 80 km (50 batu) barat laut Pokhara – biasanya penerbangan selama 20 minit.

Tetapi pesawat itu dengan empat warga India, dua warga Jerman dan 16 warga Nepal terputus hubungan dengan menara kawalan Pokhara lima minit sebelum ia sepatutnya mendarat, kata pegawai syarikat penerbangan.

Tapak nahas berada di wilayah di mana Gunung Dhaulagiri, puncak ketujuh tertinggi di dunia pada 8,167 meter (26,795 kaki), terletak berdekatan dengan sempadan Nepal dengan China.

Askar dari tentera Nepal dan pekerja penyelamat lain beroperasi di kawasan pergunungan yang sukar pada ketinggian sekitar 14,500 kaki dengan litupan awan tebal, kata pegawai.

Netra Prasad Sharma, birokrat paling kanan di daerah Mustang, tempat nahas itu berlaku, berkata keadaan cuaca kekal mencabar.

“Terdapat awan yang sangat tebal di kawasan itu,” katanya kepada Reuters melalui telefon. “Pencarian mayat sedang dijalankan.”

Laman web pengesan penerbangan Flightradar24 berkata pesawat itu, dengan nombor pendaftaran 9N-AET, membuat penerbangan pertamanya pada April 1979.

14 gunung tertinggi di dunia, termasuk Everest, mempunyai rekod kemalangan udara. Cuacanya boleh berubah secara tiba-tiba dan landasan terbang biasanya terletak di kawasan pergunungan yang sukar dicapai.

Pada awal 2018, penerbangan US-Bangla Airlines dari Dhaka ke Kathmandu terhempas semasa mendarat dan terbakar, mengorbankan 51 daripada 71 orang di dalamnya.

 

(Visited 37 times, 2 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button