MahkamahNasionalNegeri

Wanita cacat kekal dapat pampasan RM167,000

MAHKAMAH Sesyen Ipoh hari ini  mengeluarkan perintah dibayar pampasan RM167,200 termasuk kerugian pendapatan kepada seorang penunggang motosikal yang mengalami kecacatan kekal selepas melanggar belakang sebuah lori, empat tahun lalu.

Dalam kejadian pada 16 Mac 2019, M Murlase sedang menunggang motosikalnya apabila sebuah lori di hadapannya tiba-tiba berhenti menyebabkan dia terlanggar kenderaan tersebut.

Beliau dan pembonceng, H Visalatchy menyaman pemandu lori, Shamsul Rizal Alang Ahmad.

Semasa perbicaraan, mahkamah diberitahu Shamsul terpaksa menekan brek selepas sebuah kereta di hadapannya berhenti secara tiba-tiba.

Shamsul berkata, dia mendengar bunyi yang kuat dari arah belakang lori.

Hakim Meor Sulaiman Ahmad Tarmizi berkata, tidak ada pertikaian bahawa kemalangan itu berlaku kerana Shamsul menghentikan kenderaan yang dipandunya secara tiba-tiba.

Beliau menyatakan pemandu lori mempunyai tanggungjawab untuk memandu dengan berhati-hati dan tidak mengambil tindakan secara tiba-tiba yang mungkin membahayakan pengguna jalan lain.

“Mahkamah juga mendapati penunggang motosikal juga menunggang sangat dekat dengan lori tersebut. Kedua-dua pihak menyumbang kepada kemalangan ini,” kata Meor.

Dalam menentukan jumlah ganti rugi, Meor mengambil kira kecederaan pada perut yang dialami oleh Murlase yang menyebabkan kecacatan kekal dan dia tidak dapat kembali bekerja sebagai seorang tukang cuci.

“Kerana kemalangan ini, plaintif tidak dapat makan secara normal, tidak dapat mengangkat barang berat, mengalami kerap buang air besar dan berisiko menghadapi masalah kesihatan yang lebih serius,” kata Meor.

Mahkamah juga memberikan ganti rugi sebanyak RM4,000 kepada Visalatchy. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

HASNURUL MOHAMED

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad yang kehilangan kerja.

Related Articles

Back to top button