Luar Negara

Virus Covid-19 ditemui di dalam sisa kumbahan di New Zealand

Ahli epidemiologi mengatakan bahawa tidak ada sebab untuk membimbangkan dua kes koronavirus positif “lemah” yang dijumpai di air sisa Wellington, dengan kesan serupa dari jangkitan masa lalu telah dijumpai sebelumnya melalui pengambilan sampel kumbahan.

Tetapi mereka menggesa siapa pun di ibu kota, atau yang baru berkunjung, untuk segera diuji jika mereka mengalami gejala Covid-19.

Hasil positif yang lemah dari sampel air sisa Wellington dilaporkan pada lewat hari Jumaat, sebelum yang lain dikesan dari sampel susulan yang diambil pada hari Sabtu.

“Berdasarkan pengalaman kami, kemungkinan besar dua hasil positif yang lemah adalah disebabkan oleh kes-kes yang baru pulih,” kata Kementerian Kesihatan New Zealand, lapor NZ Herald.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, tiga kes pulih yang tinggal di wilayah Wellington telah meninggalkan kemudahan kuarantin Auckland di hotel Jet Park.


Kes berkenaan dipercayai berkaitan daripada sisa kumbahan dari pusat kuarantin berkenaan.

“Selain itu, ada kemungkinan satu atau beberapa kes yang baru pulih dari tempat lain telah masuk ke Wellington,” tambah kementerian itu.

Minggu lalu, seorang jurucakap kementerian memberitahu Herald bagaimana SARS-CoV-2 RNA juga dapat ditularkan selama beberapa minggu setelah seseorang pulih.

“Kami telah melihatnya dengan ujian air sisa hingga kini di New Zealand di mana serpihan virus RNA dikesan dalam sampel air sisa yang dikumpulkan di lokasi berhampiran rumah orang yang baru-baru ini pulih dari Covid-19.”

Pensampelan air buangan bandar untuk mengesan virus telah dilakukan di New Zealand sejak April tahun lalu.

Profesor epidemiologi Otago University Nick Wilson bersetuju bahawa jangkitan masa lalu nampaknya merupakan penjelasan yang paling mungkin untuk kes-kes baru.

“Tetapi ini juga merupakan kesempatan yang baik untuk mengingatkan orang-orang untuk diuji jika mereka mengalami gejala, dan mereka terutama di wilayah Wellington,” katanya.

Felo ahli epidemiologi Otago, Profesor Michael Baker, mengatakan bahawa ujian air buangan nampaknya merupakan sistem yang berguna di negara seperti New Zealand yang telah berkesan menghilangkan virus tersebut.

“Tetapi kita harus tahu seberapa efektifnya itu dalam menangani wabak kecil, atau apakah kita cenderung terus memilih positif palsu.”

Pengesanan baru dilakukan setelah Wilson dan rakannya minggu lalu mencadangkan agar New Zealand dapat mengikuti Emiriah Arab Bersatu, dan melihat pengujian kumbahan syarikat penerbangan bagi menyaring kadar jangkitan dari negara-negara zon merah.

Ujian positif dari kumbahan pesawat pada penerbangan masuk dapat mendorong perlunya “peningkatan kesedaran” dalam kalangan anak kapal untuk gejala, kata Wilson, serta pematuhan penuh terhadap ujian air liur setiap hari.

Di New Zealand hari hanya satu kes baharu dikesan dan merupakan negara yang berjaya melawan wabak maut itu.

(Visited 51 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button