Pendidikan

UPSI Capai Tangga 201 – 250 QS World UR By Subject 2022

TANJUNG MALIM 8 April – Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) buat julung kalinya telah tersenarai di dalam QS World Universiti Ranking by Subject (Education) 2022 pada kedudukan 201 – 250 dunia.

Menurut Naib Canselor UPSI, Profesor Datuk Dr Md Amin Md Taff, pencapaian itu adalah satu pengiktirafan antarabangsa kepada UPSI sebagai sebuah universiti yang berteraskan bidang pendidikan dalam melahirkan insan guru yang berkualiti untuk negara.

“Pencapaian ini harus dibanggakan oleh seluruh warga UPSI dan alumni serta diharapkan UPSI mampu meningkatkan prestasi penarafan ini pada masa akan datang lebih-lebih lagi sedang menyambut sambutan 100 tahun pusat pengajian yang termasyhur ini,” jelasnya.

Sebanyak 51 bidang disenaraikan oleh QS WUR by Subject 2022 dan indikator utama di dalam penilaian ini adalah reputasi akademik, reputasi majikan, sitasi penyelidikan dan H-index.

Prestasi UPSI di dalam penarafan QS WUR by subject (Education) 2022 adalah sejajar dengan Pelan Strategik UPSI 2021 – 2025 yang mengambil kira kebitaraan akademik, kecemerlangan penyelidikan dan inovasi dan keunggulan graduan.


“UPSI menawarkan pengajian pendidikan pelbagai bidang daripada tahap ijazah sarjana muda, sarjana dan doktor falsafah. Pencapaian UPSI di dalam penarafan ini telah membuktikan UPSI sebagai universiti pendidikan nombor satu di Malaysia,” jelasnya lanjut.

Pengarah Jabatan Strategik, Prof Madya Dr Azmi Mohamed berkata tahun lalu UPSI merangkul empat pencapaian World Ranking University yang membanggakan seluruh warga universiti.

“Pada tahun ini kakitangan UPSI akan terus bekerja keras merealisasikan pelbagai kejayaan sebagai pengisian sambutan 100 tahun yang sedang berlangsung sehingga 29 November depan,” katanya.

(Visited 63 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button