Nasional

SPRM siasat salah guna RM92.5 bilion pakej rangsangan ekonomi, Tan Sri Muhyiddin jangan ‘lari’ – Isham Jalil

KETUA Penerangan UMNO, Isham Jalil menggesa Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi kerjasama kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) apabila dipanggil untuk siasatan berhubung dakwaan penyelewengan RM92.5 bilion oleh kerajaan PN sebelum ini.

Beliau menegaskan, sejak beberapa minggu lalu, netizen telah bertanya tentang keberadaan Muhyiddin tetapi tidak mendapat jawapan.

Hanya mendapat jawapan daripada Muhyiddin di Facebook semalam apabila Isham bertanya di mana Muhyiddin kelmarin, Muhyiddin mengatakan bahawa dia telah pulang dari London dan bertemu dengan delegasi Singapura di Kuala Lumpur.

Isham Jalil secara sinis berkata, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) kini sedang menyiasat kes penyalahgunaan RM92.5 bilion dalam pakej rangsangan ekonomi, kes rasuah pengundi oleh Perikatan Nasional, kes syarikat menantu Muhyiddin yang dianugerahkan kontrak RM1.16 billion secara rundingan terus oleh kerajaan semasa Muhyiddin menjadi Perdana Menteri dan kes rundingan terus projek tebatan banjir RM15 bilion ringgit oleh Kementerian air.

“SPRM sudah pasti mahu berjumpa dengan Tan Sri untuk mendapatkan butiran kes ini, perkara ini yang rakyat ingin tahu,” kata Isham.


Beliau menyebut bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak telah dirampas pasportnya dan dilarang meninggalkan negara selepas Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) kerana kes RM2.6 billion.

“Kali ini berkaitan dengan kes RM92.5 bilion ringgit melibatkan Tan Sri, ia adalah jauh lebih besar dan adalah skandal rasuah dan salah guna kuasa terbesar dalam sejarah Malaysia.

“Adakah Tan Sri tidak mahu menjawab namun asyik ke luar negara untuk bercuti dan berjumpa dengan delegasi asing sahaja?” soal Isham.

Tambah Isham, polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) telah menerima banyak laporan dan sedang menjalankan siasatan serta menunggu Muhyiddin untuk memberikan keterangan.

“Tolong beri penjelasan kepada rakyat, jangan pergi ke luar negara lagi. Tiada siapa boleh lari dari pengadilan,” kata Isham.

Isham juga menyebut Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendedahkan awal hari ini bahawa kelemahan kerajaan sebelum ini dalam sistem perolehan telah menyebabkan kerugian besar RM10 bilion.

“Tan Sri Muhyiddin silalah bersedia, sesiapa yang terlibat tidak akan terlepas,” kata Isham. – ORIENTAL DAILY

(Visited 210 times, 2 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button