Politik

Tindakan yang wajar dan suci dalam situasi ini

Seorang ahli parlimen PKR mencabar anggota Kabinet di bawah pemerintahan pimpinan Perikatan Nasional untuk mengundurkan diri sekiranya mereka tidak setuju dengan spekulasi langkah Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk mengisytiharkan darurat di negara ini.

Ahli Parlimen Subang, Wong Chen mengatakan ini dalam catatan Facebooknya malam tadi, meminta mereka “melakukan perkara terhormat dan mengundurkan diri sekarang.”

“Sekiranya anda terus berdamping dengan perdana menteri, ketahuilah bahawa jika keadaan darurat memang diisytiharkan, tindakan anda yang tidak betul akan menyumbang kepada penghapusan aturan undang-undang dan hak asasi di Malaysia,” katanya.

Dia juga mengimbau semua anggota parlimen yang sekarang bersekutu dengan pemerintah PN yang “bersumpah untuk mempertahankan Perlembagaan Persekutuan.”

“Bagi anggota Parlimen yang bukan anggota Kabinet, anda mesti mengulangi sumpah itu sekarang, dan bukannya menyokong jalan darurat ini secara membuta tuli.


“Masih belum terlambat untuk mengubah pendirian anda, tetapi anda mesti melakukannya secara terbuka dan segera, atau tindakan anda tidak akan melumpuhkan Parlimen, Rumah Ogos yang memberi anda kesahihan politik anda sendiri,” kata Wong.

Dia juga mengingatkan mereka tentang warisan yang akan mereka tinggalkan sekiranya menyokong PM dalam isu ini.

“Berdiri di sebelah kanan sejarah. Ubah kedudukan anda sekarang dan bersama-sama, majoriti ahli parlimen yang tidak berpihak dapat menghentikan krisis darurat yang dihasilkan ini.

Wong mengatakan bahawa tidak ada alasan untuk menggunakan lonjakan kes Covid-19 untuk mengisytiharkan darurat apabila penutupan yang dipertingkatkan sudah mencukupi.

Dia juga menggesa semua konstituennya untuk tetap tenang setelah semua spekulasi mengenai darurat diisytiharkan.

“Jangan panik membeli tetapi sebaliknya tinggal di rumah bersama orang tersayang dan doakan negara ini,” katanya.

“Percayalah bahawa apa pun yang terjadi pada hari-hari yang akan datang, Perlembagaan Persekutuan dan demokrasi akan berlaku dan mereka yang berusaha untuk menumbangkan rakyat akan dibawa untuk menjawab tindakan mereka.”

Spekulasi mengenai kemungkinan pengisytiharan separa mengenai keadaan darurat muncul ketika Muhyiddin menemui hadirin dengan Yang di-Pertuan Agong di Kuantan semalam.

Mesyuarat akhir tahun Parlimen akan bermula pada 2 November, dengan Belanjawan 2021 akan dibentangkan pada 6 November. Kegagalan untuk meluluskan Belanjawan oleh Dewan Rakyat akan mengakibatkan kejatuhan pemerintah.

(Visited 65 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button