Ekonomi

Tiada bidaan beli Twitter tanpa kejelasan jumlah akaun spam, Elon Musk

JUTAWAN Elon Musk semalam berkata, bidaannya untuk membeli Twitter tidak akan diteruskan melainkan dia mendapat bukti bilangan akaun spam yang melanda platform itu, menambah lagi ketidakpastian dalam usahanya mengejar gergasi media sosial itu.

Ini perubahan terbaru kepada langkah AS$44 bilion untuk memperoleh platform utama itu mencetuskan spekulasi sama ada orang terkaya di dunia itu cuba mengecilkan tanda harga atau malah berundur daripada perjanjian itu.

Beberapa jam selepas tweet awal pagi Musk menegaskan perjanjian itu diteruskan, dan tanpa berlengah-lengah.

“Twitter komited untuk menyelesaikan urus niaga pada harga dan syarat yang dipersetujui secepat mungkin,” tulis syarikat itu dalam satu kenyataan yang mengiringi pemfailan kepada pengawal selia AS.

Musk minggu lalu menulis tweet tawarannya untuk syarikat itu “ditangguh buat sementara waktu”, menunggu soalan mengenai anggaran bilangan akaun palsu atau bot.


Kemudian awal semalam dia meminta lebih banyak maklumat daripada Ketua Pegawai Eksekutif Twitter tetapi mereka enggan menunjukkan bukti bahawa akaun palsu di twitter melebihi 5%.

“Perjanjian ini tidak boleh bergerak ke hadapan sehingga dia melakukannya,” tambahnya.

Ketua Eksekutif Twitter Parag Agrawal berkata platform itu menggantung lebih setengah juta akaun yang kelihatan palsu setiap hari, biasanya sebelum ia dilihat, dan mengunci berjuta-juta lagi setiap minggu yang gagal menyemak untuk memastikan ia dikawal oleh manusia dan bukan oleh perisian.

Langkah dalaman menunjukkan bahawa kurang daripada 5% akaun yang aktif pada mana-mana hari tertentu di Twitter adalah spam, tetapi analisis itu tidak boleh direplikasi secara luaran kerana keperluan untuk memastikan data pengguna peribadi, kata Agrawal.

Musk menyiarkan bahawa bilangan sebenar bot mungkin empat kali ganda daripada yang didakwa Twitter atau mungkin jauh lebih tinggi. Beliau akan menyingkirkannya jika dia memiliki platform itu.

“Jadi bagaimana pengiklan tahu apa yang mereka peroleh untuk wang mereka?” Musk tweet dalam tindak balas berikutnya tentang keperluan untuk membuktikan pengguna Twitter adalah orang sebenar.

“Ini adalah asas kepada kesihatan kewangan Twitter.”

(Visited 37 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button