NasionalPendidikan

Tajaan kursus perubatan, pergigian, farmasi hanya di IPT tempatan

PELAJAR yang mendapat sekurang-kurangnya 9A+ dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun lalu kini boleh memohon tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk mengikuti kursus dalam bidang perubatan, pergigian dan farmasi.

Bagaimanapun, tajaan berbentuk pinjaman boleh ubah itu hanya disediakan untuk kursus di universiti-universiti awam tempatan dan institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) terpilih.

GAMBAR FACEBOOK-GAMBAR HIASAN

Ia tidak lagi terpakai untuk mereka yang berhasrat melanjutkan pelajaran di kolej perubatan luar negara.

BACA Peserta Program Yayasan PETRONAS empowerNCER Akademik Raih Kejayaan Cemerlang SPM 2022

Menurut senarai JPA, 601 pelajar mendapat sekurang-kurangnya 9A+ dipilih setakat ini. Mereka terdiri daripada 48% Bumiputera, 45% Cina dan 7% India dan lain-lain.

Daripada jumlah itu, 310 pelajar juga diberi pilihan untuk memohon pinjaman bagi mengikuti kursus terpilih di United Kingdom (UK), Amerika Syarikat (AS) dan Australia.

Di bawah skim pinjaman boleh ubah, mereka yang bekerja dengan kerajaan selepas tamat pengajian akan mengubah pinjaman kepada biasiswa penuh manakala mereka yang menyertai firma berkaitan kerajaan perlu membayar balik 25% daripada kos.

Jika memilih untuk menyertai sektor swasta, mereka perlu memulangkan 50% daripada pinjaman. Penerima tajaan yang tidak termasuk bawah mana-mana kriteria itu akan diminta membayar balik jumlah keseluruhan.

Dalam maklum balas e-mel kepada pertanyaan, seorang pegawai berkata, penajaan JPA untuk ketiga-tiga kursus itu dimasukkan selepas Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan keputusan untuk mengecualikan mereka akan disemak pada sesi bersama mahasiswa di Universiti Sains Malaysia (USM) pada 12 Jun.

“Pelajar kini boleh menyemak permohonan mereka pada 23 Jun,” kata pegawai berkenaan kepada FMT.

Pada awalnya, tarikh tutup ialah 16 Jun selepas permohonan dibuka empat hari lebih awal. Pelajar perlu menghadiri temu duga untuk penilaian dari 10 hingga 14 Julai sebelum nama calon berjaya diumumkan pada 4 Ogos.

BACA NCIA, Yayasan PERTRONAS dan UPSI Rai Pelajar Cemerlang SPM 2022

Selain 20 universiti awam tempatan yang menawarkan perubatan, institusi swasta disenaraikan ialah Universiti Perubatan Antarabangsa (IMU), Monash University Malaysia, Universiti Kuala Lumpur–Kolej Perubatan Diraja Perak, UCSI University, University of Cyberjaya (UoC), Universiti Pengurusan & Sains, Universiti Tunku Abdul Rahman, Taylor’s University, SEGi University, Lincoln University College dan WIDAD University College.

Untuk pergigian, mereka boleh memohon melanjutkan pelajaran di IMU, SEGi dan Lincoln, manakala institusi disenaraikan bagi farmasi ialah UCSI, IMU, UoC dan SEGi.

Menurut JPA, pelajar terpilih perlu mengikuti kursus pra-universiti di institusi tempatan dalam tempoh 24 bulan. Kursus tersebut termasuk Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM), Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM), matrikulasi dan pelbagai kursus asasi di institusi kerajaan dan swasta.

JPA berkata, tajaan pengajian di institusi luar negara terhad kepada kursus kejuruteraan, sains dan teknologi, sains sosial dan industri kreatif. Bagaimanapun, ini hanya terpakai untuk pelajar yang akan ke universiti di tangga teratas kedudukan universiti dunia Quacquarelli Symonds (QS) 2022-2023.

Sebagai tambahan kepada program itu, JPA menawarkan tajaan untuk pengajian ijazah sarjana muda dalam bidang kejuruteraan, sains dan teknologi, dan sains sosial di Jepun, Korea Selatan, Jerman dan Perancis.

Keperluan minimum untuk kursus itu adalah sekurang-kurangnya 5A+ atau A dalam bahasa Melayu, matematik, matematik tambahan, fizik dan kimia. Selain itu, mereka mesti memperoleh sekurang-kurangnya A- dalam bahasa Inggeris dan sejarah. – SM

BACA MK bangkit semangat pelajar SPM 2022

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button