Nasional

SPM tetap 22 Feb., tidak kira pandemik atau tidak

KEMENTERIAN Pendidikan menegaskan, tidak kira ada masih berlaku pandemik Covid-19 atau tidak, peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2020 tetap akan diadakan pada 22 Februari ini.

Walaupun ada gesaan supaya ia dibatalkan ekoran penularan wabak Covid-19 yang terus meningkat, peperiksaan itu tidak boleh ditangguhkan.

Malah, kementerian  juga menolak cadangan supaya diadakan peperiksaan alternatif untuk menggantikan SPM.

“KIta tidak akan menangguhkan  peperiksaan kecuali sesuatu yang tidak dapat dielakkan berlaku. Berdasarkan kepada keadaan sekarang peperiksaan akan diadakan seperti dirancang seperti jadual yang telah diedarkan,” kata Ketua Pengarah Pendidikan, Datuk Dr. Habibah Abdul Rahimn pada sidang akhbar secara dalam talian di Putrajaya hari ini.

Katanya, peperiksaan alternatif juga tidak digunakan kerana sdtandard yang ada telah diiktiraf oleh Cambridge sebagai setanding dengan peperiksaan O-Level.


Sementara itu, mengenai kebimbangan pelajar dan ibu bapa, dia mengatakan kementerian telah menetapkan SOP ketat dan garis panduan kesihatan dan keselamatan untuk sekolah dan pelajar.

“Pelajar harus mengikuti garis panduan ini dan kami percaya ibu bapa harus menolong anak-anak mereka demi keselamatan dan kesihatan mereka sendiri.

“Itu akan memastikan pelajar bersedia untuk menghadapi peperiksaan dan cukup sihat untuk menduduki mereka,” katanya

Bercakap mengenai kes positif dalam kalangan pelajar sekolah, beliau mengatakan masih belum ada kes yang timbul daripada pelajar yang bersekolah.

Jangkitan setakat ini, menular di komuniti mereka. “Tidak ada kelompok sekolah kerajaan.”

Dia menambah bahawa untuk peperiksaan yang akan datang, pelajar akan diminta untuk mematuhi SOP sebelum, semasa dan setelah menduduki kertas mereka di dewan.

Dia mengatakan bahawa SOP telah diuji semasa peperiksaan ulangan SPM yang diadakan tahun lalu.

“Tidak ada calon yang menduduki peperiksaan yang positif untuk Covid-19 setelah mengambil kertas tahun lalu.”

SOP untuk SPM yang akan datang akan menjadi lebih ketat memandangkan jumlah calon yang lebih tinggi, tambahnya.

Sementara itu, kementerian tidak akan menurunkan standard penandaan untuk peperiksaan SPM yang akan datang berikutan desakan pihak tertentu untuk menurunkannya, kerana pengajaran dan pembelajaran sebahagian besarnya terganggu akibat Covid-19.

Habibah berkata, sebarang perubahan pada penggredan akan mempengaruhi pengiktirafan sedia ada yang diberikan kepada kelayakan SPM.

Oleh itu, katanya, kementerian pendidikan mendorong pelajar Tingkatan Lima untuk mengikuti kelas selama ini agar mereka dapat bersiap sedia untuk menghadapi peperiksaan dengan baik. – SM

(Visited 353 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button