Politik

Rakyat sedang menilai tindakan UMNO

UMNO perlu berani meletakkan noktah dalam setiap tuntutan dengan Bersatu kerana ia melibatkan kemaslahatan rakyat yang juga merupakan pendukungnya.

Tindakan tersebut amat penting kerana rakyat sedang menilai segala tindakan yang dilakukan oleh UMNO.

Ini bukan soal UMNO berlagak sebagai abang sulung atau ‘taiko’ pada ‘adik-adik’ dan rakan perjuangan. Tindakan tersebut perlu kerana rakyat sedang menilai segala tindakan UMNO

“Sebenarnya UMNO bukan kena belajar dari kesilapan tetapi UMNO perlu belajar dari kebaikan dan kelembutan yang akhirnya memakan diri sendiri. Sebagai parti utama dalam gabungan Perikatan Nasional (PN) sepatutnya dari awal UMNO telah bersuara.

“Segala tekanan pada kerajaan hari ini perlu berlandaskan prioriti untuk masa depan agama, bangsa dan tanah air. Ianya tidak harus dilihat untuk menyelamatkan mana-mana pihak. Saya amat yakin tekanan ini juga bukan kerana cita-cita peribadi mana-mana kepimpinan parti dan ini telah terbukti dengan sikap bertolak-ansur selama ini.

“Paling penting tekanan ini bukan untuk mengundang perpecahan pada kerajaan ini, tekanan ini adalah semata-mata kerana prinsip parti demi melihat kerajaan yang lebih baik di bawah gabungan PN,” kata Ketua UMNO Bahagian Permatang Pauh, Datuk Zaidi Mohd Said seperti yang dilaporkan oleh UMNO-Online.

Katanya, keputusan UMNO untuk mempertimbangkan semula sokongan terhadap PN bukanlah untuk menyulitkan rakyat tetapi untuk membibitkan sedikit kesedaran kepada Bersatu.

“Itupun jika PPBM mahu mendengar agar keadilan itu perlu dirasai oleh ahli dan parti UMNO dan bukan sekadar retorik untuk menyedapkan segelintir kepimpinan UMNO dalam kerajaan hari ini.

“Sebenarnya, secara peribadi saya mendoakan agar UMNO akan terus kekal menjadi kerajaan dalam gabungan PN. Jadi, selesaikanlah segala masalah dan pasti ada penyelesaian dalam setiap masalah.

“Saya juga berharap menarik sokongan kepada PN adalah pilihan terakhir kerana pilihan ini adalah satu pilihan yang pedih, pilihan yang akan ditangisi oleh rakyat yang akan rindukan sebuah kerajaan yang mengambil berat soal hidup rakyat sebagaimana yang dipratikkan PN sejak menjadi kerajaan,” ujar beliau.

(Visited 218 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button