Luar Negara

Rakyat Malaysia meninggal di pusat tahanan imigresen Australia

SEORANG rakyat Malaysia, Muhammad Hafizuddin Zaini, 29, yang dalam tahanan di Australia sementara menunggu dihantar pulang, meninggal dunia di pusat tahanan imigresen.

Rakan tahanan mendakwa dia putus asa dengan kesusahan yang dihadapinya.

Menurut laporan Australian Associated Press, kematian rakyat Malaysia itu berlaku minggu lepas di sebalik kelewatan dalam sistem penghantaran pulang Australia ekoran sekatan perjalanan Covid-19.

Allahyarham Hafizuddin berada dalam tahanan selama lima bulan selepas ditangkap atas kesalahan menghisap ganja.

Ketika tangkapan, pihak berkuasa mendapati dia tinggal lebih masa daripada yang dibenarkan visanya selama beberapa tahun. Dia ditahan di Adelaide dan kemudian dipindahkan ke Pusat Tahanan Imigresen Villawood di Sydney.


Laporan berkata, Hafizuddin berharap dapat pulang ke pangkuan keluarga selepas tempoh tahanan yang singkat.

“Dia selalu beritahu saya: ‘Saya tertanya-tanya, adakah mereka tidak akan hantar saya pulang’.” kata seorang rakan tahanan yang juga menunggu dihantar pulang kepada APP.

Laporan itu berkata, pada pagi 12 Disember, Hafizuddin dan rakan tahanan menghisap rokok di biliknya. Mereka bincang tentang ketiadaan tarikh hantar pulang dan tiada komunikasi dengan pihak berkuasa. Kawannya kemudian kembali ke bilik sendiri.

Kemudian, bilik Hafizuddin didapati terkunci dan seorang pengawal dipanggil membukanya. Sebuah ambulans dipanggil dan dia diisytiharkan meninggal dunia di Hospital Liverpool, kata laporan itu.

Pihak berkuasa sempadan Australia mengesahkan kematian itu keesokannya.

“Perkara itu sudah dirujuk kepada agensi yang berkenaan, termasuk koroner New South Wales, untuk siasatan,” kata jurucakap.

Menurut laporan itu, kawannya cuba menceriakan keadaan selepas mendapati Hafizuddin semakin kecewa.

Kawanya berkata, pada minggu-minggu terakhirnya, Hafizuddin tidak makan dan tidur sepanjang hari.

Pihak berkuasa sempadan Australia berkata, kekurangan penerbangan komersial kerana pandemik serata dunia menjejaskan usaha penghantaran pulang. – SM

(Visited 961 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button