Luar Negara

Jangan takut Covid-19, kata Trump selepas dijangkiti

PRESIDEN Amerika Syarikat Donald Trump kembali secara dramatik ke White House untuk meneruskan rawatannya terhadap jangkitan coronavirus setelah mendapat rawatan selama tiga hari di hospital.

Sekembalinya ke White House, Trump membuang pelitup mukanya di balkoni, tempat yang menyaksikan beberapa kakitangan telah disahkan positif virus dalam beberapa hari yang lalu.

“Rasa sangat baik!” ciap Trump di Twitternya sambil menambah, “Jangan takut dengan Covid. Jangan biarkan ia menguasai hidup anda.”

Amerika mempunyai 7.4 juta kes Covid-19 dengan angka kematian seramai 210,000 orang.

Persoalan masih lagi timbul sejauhmana seriusnya Presiden Amerika Syarikat itu dijangkiti virus maut itu.


Dalam ciapannya sebelum meninggalkan hospital pada hari Isnin petang, Trump berkata: “Saya merasa lebih baik daripada yang saya lakukan 20 tahun yang lalu !

Dia juga menulis, “Akan kembali di untuk kempen pilihan raya tidak lama lagi!”

Diagnosis Trump telah meningkatkan kempennya untuk penggal kedua, kurang dari sebulan sebelum presiden Republik itu menghadapi pencabar Demokrat, Joe Biden dalam pemilihan jawatan Presiden Amerika.

Dengan memakai pakaian perniagaan, tali leher dan topeng tentera, Trump berjalan keluar dari Pusat Perubatan Tentera Walter Reed di pinggir bandar Washington DC sambil mengepal penumbuknya.

Trump juga merakam pesanan video kepada rakyat Amerika, mendesak mereka untuk kembali bekerja.

“Anda akan mengalahkannya [coronavirus],” katanya kepada mereka. “Kita mempunyai peralatan perubatan terbaik, kita mempunyai ubat terbaik, semuanya dihasilkan baru-baru ini.”

Trump menambahkan: “Kami akan berada di depan. Sebagai pemimpin anda, saya harus melakukan itu. Saya tahu ada bahaya, tapi saya mesti melakukannya. Saya berdiri di hadapan, dan memimpin. ”

Trump juga berspekulasi: “Sekarang saya lebih baik, mungkin saya kebal, saya tidak tahu”.

Dia juga berjanji bahawa vaksin akan dihasilkan walaupun Pusat Pengendalian Penyakit AS mengatakan tidak ada vaksin yang diharapkan tersedia secara luas sebelum pertengahan tahun depan.-SM

 

(Visited 107 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button