BeritaNasionalPolitik

Rakan Chin Peng yakin PH tidak seperti BN

Kerajaan PH tidak akan mengambil tindakan tegas terhadap mereka kerana berpandangan kerajaan PH mempunyai sikap yang berbeza berbanding kerajaan BN sebelum ini.

“Kami tidak melanggar undang-undang, kami mempunyai kepercayaan terhadap PH, kami percaya kepada mereka.

“Kami sangat tua sekarang. Jika mereka mahu mengambil tindakan, mereka hanya boleh menangkap kami,” kata She Yu, 74, sambil ketawa.

Bagi Tong Yee, 82, pula berkata, PH tidak akan berkelakuan seperti parti BN.

“Jika mereka sama saja seperti kerajaan terdahulu, apakah itu bermakna rakyat telah membuat keputusan yang salah untuk menggulingkan BN pada pilihan raya umum tahun lepas?” soalnya.


Menceritakan upacara semalam, Penyelaras kumpulan yang membawa pulang abu mayat Chin Peng untuk ditabur di Perak, Chai Kan Fook, 81, berkata sebaik saja abu mayat itu tiba di Ipoh, mereka telah menganjurkan majlis peringatan yang dihadiri lebih 150 orang.

Katanya, abu mayat itu dibawa pulang bagi memenuhi hasrat terakhir Chin Peng agar abu mayatnya dibawa pulang ke tempat asalnya di Sitiawan dan kubur ibu bapanya di Lumut sebelum menabur abu tersebut di laut dan hutan.

“Biarlah kembali ke laut dan gunung di tanah airnya, biarlah dia selamanya dengan kawan-kawannya yang berkorban untuk negara ini,” katanya ketika membuat pengumuman pada petang hari ini di Ipoh yang turut dihadiri rakan-rakan seperjuangan Chin Peng.

Namun begitu, majlis upacara peringatan itu tidak didedahkan kerana mahu mengelakkan kejadian yang tidak diingini.

“Sekarang kami telah menyelesaikan tugas itu, kami sangat gembira,” katanya.

Chin Peng adalah Commander Pasukan Komunis yg cuba merampas Malaya dari tahun 1948-1989.

Mereka berperang secara gerila, bergerak dari hutan dan menyusup ke bandar.

Seramai 1496 tentera dan polis hutan negara telah terkorban.

(Visited 77 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button