Berita

Perdana Menteri tiba di Busan

Perdana Menteri tiba di Pangkalan Udara Gimhae Busan hari ini pada jam 7.20 malam (waktu tempatan) untuk menghadiri Sidang Kemuncak Peringatan ASEAN-Korea Selatan 2019.

Dengan slogan “Kemitraan untuk Keamanan, Kemakmuran Rakyat”, Sidang Kemuncak memperingati ulang tahun ke-30 hubungan dialog ASEAN-Korea Selatan. Ini adalah kali ketiga Korea Selatan menjadi tuan rumah sidang kemuncak, yang menjadi tuan rumah pada tahun-tahun sebelumnya di Jeju pada tahun 2009 dan di Busan pada tahun 2014.

Semua pemimpin di ASEAN dijangka menghadiri Sidang Kemuncak ini yang dijadualkan berlangsung dari 25 hingga 26 November 2019.

Perdana Menteri juga akan mengambil bahagian dalam sesi dialog yang dianjurkan oleh Dewan Perniagaan dan Industri Korea (KCCI) mengenai “Perkongsian Baru untuk Kerjasama Korea-Korea dan Perniagaan Asean” di Sidang Kemuncak CEO Korea Selatan-Korea, sebuah acara yang memfokuskan untuk menggalakkan kerjasama perniagaan serantau di kalangan usahawan dari ASEAN dan Korea Selatan.

(Visited 8 times, 1 visits today)


Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button