Alam SekitarBanjir

Punca banjir kilat Pulau Pinang

GEORGE TOWN: Majlis Bandaraya Pulau Pinang telah mendapatkan pakar dari Institut Jurutera Malaysia (IEM) untuk mengenal pasti punca banjir kilat di jalan pintasan Bukit Kukus pada Sabtu.

Pakar kejuruteraan dari IEM cawangan Pulau Pinang akan memberikan pendapat dan pandangannya kepada majlis dan jurutera perunding projek.

Datuk Bandar Yew Tung Seang, setiausaha Rajendran Anthony dan wakil dari IEM Pulau Pinang dan kontraktor melawat tapak pagi ini.

Banjir kilat melanda sedikit jalan pintasan yang baru dibuka pada hari Sabtu selepas longkang tersumbat dengan daun kering dan sampah berikutan hujan lebat.

Jalan yang mengharungi Relau banjir pada ketinggian kira-kira 30cm. Klip video yang disiarkan oleh seorang pemandu menunjukkan sebuah kereta tersangkut di dalam air manakala sebuah motosikal dilihat membuat lencongan.


Pekerja majlis mengalihkan serpihan sampah dan air terus dapat mengalir keluar dari longkang selepas pembersihan.

Bulan lalu, longgokan sampah dilihat di sepanjang jalan pintasan hanya dua minggu selepas ia dibuka, ia mendorong majlis untuk merayu orang ramai supaya berhenti membuang sampah.

“Majlis bandar raya akan melakukan rondaan kerap di jalan pintasan dan juga melalui CCTV,” katanya. “Tindakan akan diambil terhadap mereka yang berhenti di bahu jalan untuk membuang sampah.

“Majlis berharap orang ramai bertanggungjawab memastikan kebersihan dan keselamatan pengguna jalan raya.”

(Visited 167 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button